Højlyngsstien

Projekttype Friluftsliv
Periode 2020
Samarbejdspartnere Bornholms Regionskommune
Økonomi 400.000,- fra regeringspakken Sommer i den danske natur 2020
 

 

Om Højlyngsstien

Højlyngsstien er en 67 km lang, markeret vandrerute tværs over Bornholm. Ruten går via Hammerknuden, Slotslyngen, Rutsker Højlyng, Rø Plantage, Almindingen, Ølene og Paradisbakkerne. Dermed kommer man igennem den gamle højlyng, hvor klipperne ligger højt, og hvor bønderne tidligere havde deres dyr gående på græs. I dag består store dele af den gamle højlyng af skov, og det er også her, man finder nogle af Bornholms største naturværdier. Ruten udmærker sig ved at gå i (efter danske forhold) meget øde områder. Man passerer således kun gennem en enkelt landsby på turen (Olsker), resten af ruten foregår i natur eller landlige omgivelser. 

Højlyngsstien møder den 120 km lange Kyststien ved Sandvig og ved Aarsdale, så man kan sammensætte en lang vandretur via begge stier, eksempelvis fra Hammerknudens klipper i nord til Dueoddes hvide sand i syd. Eller man kan sammensætte begge forløb til en rute på næsten 200 km. Højlyngsstien forløber primært på grusveje og trampestier, men uden for de kommunale og statslige arealer går den via cykelvejene, og her er der nogle strækninger med asfalt.

Stien er ikke tænkt som den hurtigste rute hen over øen. Den er i stedet anlagt med henblik på at give de smukkeste naturoplevelser i Bornholms indland. Der er gode muligheder for at overnatte primitivt undervejs langs stien, både i shelters, på primitive lejrpladser og i skovområder med fri teltning. Der er også en del toiletter og vandposter på ruten.

Ruten er markeret færdig, så den kan gås 31. august 2020, og i løbet af efteråret vil der blive arbejdet videre på at etablere flere primitive overnatningspladser og vandposter undervejs på rutens forløb.

Højlynggstien er første del af det større projekt Bornholms Grønne Bølge, som skal skabe rekreativ og naturmæssig sammenhæng i Bornholms indland.

Kontakt

Andreas Povlsen

Projektleder, Bornholms Regionskommune

Georg Ask Marker

Naturformidler, Naturstyrelsen
Bornholm