Høvblege er et af de vigtigste kalkoverdrev i Danmark. Kridtet, der ligger helt oppe i jordoverfladen kun dækket af et tyndt lag muldjord, medfører at området har en helt enestående flora, bestående af flere bilag IV orkidearter, og andre sjældne planter så som alm. månerude, leverurt, vår-potentil, marktusindgylden, esparsette, langklaset vikke, ager guldstjerne og kodriver-hybrider. Høvblege rummer desuden det eneste og sidste levested for Sortplettet Blåfugl, der sætter store krav til sit levested: lysåbent og lav vegetation, så fødeplanten timian og værtsmyren, hederødmyre trives.
Kalkoverdrevets unikke flora og fauna kræver lysåbne forhold, som med den tiltagende tilgroning med buske og træer har været under pres. Et særligt problem med tiltagende opvækst af cotoneaster i den sortplettede blåfugls foretrukne yngleområde er undervejs blevet inddraget i rydningsplanen.
Projektets overordnede formål er at skabe grundlag for, at den unikke flora og fauna kan opretholde en gunstig økologisk bevaringstilstand. Dette gøres konkret ved et engangsindgreb, hvor store dele af arealet ryddes for uønsket opvækst. Den gode tilstand tilstræbes opretholdt fremover gennem nøje justeret helårsgræsning både hvad angår antal kreaturer og andre arter af plejedyr, så maskinindgreb overflødiggøres.
For mere information om EU-kommissionen og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne se her.