Kortlægning af udviklingsmuligheder i Store Vildmose
Et offentligt møde 1, marts 2018 var startskuddet til en idéfase, hvor alle kunne indsende ideer til Store Vildmoses udvikling til projektgruppen. Disse input samt en baggrundsrapport med et overordnet overblik over eksisterende, tilgængelig viden om Store Vildmose, fik CANAPE-projektet målrettet en række specialopgaver, der alle havde til formål at nå et spadestik dybere i viden om Store Vildmose og potentialet for udvilingsmuligheder indenfor natur- og klimarelaterede projekter og turisme.
Natur- og klimarelaterede projekter
I forlængelse af kortlægningen af de mulige genopretningsmuligheder og med afsæt i de målrettede afrapporteringer fra CANAPE-projektet, har Naturstyrelsen arbejdet videre med muligheden for gennemførelse af lavbundsprojekter i Ørne- og Ringfenner. Læs mere om projkektet i Ringfenner her og Ørnefenner her.
Demonstration af paludikultur
Det er et generelt fænomen på de fleste lavbundsarealer, at de med tiden bliver vådere som følge af øgede nedbørsmængder og sætning af tørvelag. Det forventes også i fremtiden på en del af de dyrkede arealer i Store Vildmose.
CANAPE har på et areal vest for Aaby Mose arbejdet med paludikultur med henblik på at afsøge mulighederne for fremtidige alternative udnyttelser af disse arealer. Paludikultur er dyrkning af afgrøder på våde lavbundsjorde, hvor vandstanden er for høj til traditionel landbrugsdrift. Paludikultur er endnu en relativt ukendt driftsform herhjemme, men er ved at vinde mere frem i især Tyskland og Holland.

På arealet ved Aaby Mose har CANAPE-projektet arbejdet med at demonstrere, hvordan tidligere kartoffeljord omdannes til paludikultur med afprøvning af dyrkning af dunhammer, rørgræs og strand-svingel. Disse tre plantearter er alle hjemmehørende fugtigbundsarter i Danmark. Forsøget har omfattet klargøring af forsøgsarealet, herunder såning og udplantning af de tre plantearter, drift af arealerne, test af høstmaskiner samt høst af biomasse til bl.a. protein-udvinding.
Demonstrationsforsøget har været et samarbejde med Aarhus Universitet, Foulum, og SEGES INNOVATION.
I dokumentarkivet finder du flere rapporter om demonstrationsforsøget.