Som led i projektet er der foretaget vandløbsrestaurering med gensnoning af flere strækninger af Kastbjerg Å og en række tilløb, i alt 3,5 km.

Oversigt over samtlige fysiske tiltag til vandløbsrestaurering.
Mest iøjnefaldende er de nye slyng på en to km lang sammenhængende strækning af Kastbjerg Å, nord og syd for Havndalvej, hvor der er etableret en ny vejbro ved det nye forløb midt i ådalen, mens den tidligere bro nu anvendes som kreaturviadukt under vejen. Der er lagt gydegrus og skjulesten ud for at skabe bedre levesteder og gydepladser for åens fiskebestand.

Det nye forløb af Kastberg Å indebar, at der skulle etableres en ny bro over Kastbjerg Å.
Den gamle bro over åen ved Havndalvej anvendes nu som viadukt, så kreaturerne kan gå under vejen.

De nederste 500 meter af tilløbet Øster Kondrup Bæk, der tidligere havde et kanalagtigt forløb, er blevet genskabt med et slynget forløb på nu i alt 1.100 m.
Mellem Sem og Enslev er der anlagt tre større slyng på åen. Slyngene er udgravet med en ekstra bredde, der tillader mere grøde og mere variation i vandløbsbunden, så der bliver flere og bedre levesteder for fiskene. De nygravede slyng på Kastbjerg Å følger de gamle sogneskel og dermed også den nuværende kommunegrænse.

De nye slyng er anlagt med en bredde, der giver plads til mere grøde og kantvegetation, og der er udlagt skjulesten i bunden.
Den tidligere fordeling af åens vand i et parallelforløb via Nordkanalen er afbrudt, og al vandet i åen ledes nu via åen, der i stedet er udvidet i bredden på strækningen langs ”Øen”.
Sem Bæk, der før var rørlagt gennem engen er blevet fritlagt og snor sig ud til åen.
Den kraftige Bredkilde ved Sem er blevet lagt om og har fået en nyt slynget afløb tæt på terrænet og kilden ved Enslev har ligeledes fået et nyt terrænnært snoet forløb, og samtidig er der lagt gydegrus ud på egnede strækninger med godt fald. Allerede samme efterår/vinter gav det bonus med optræk af gydende havørred.

Den nederste del af Kransmark Bæk er blevet omlagt og tilført ny dynamik og tidligere rørlagte dele, nederst på Ny Kvottrup Bæk er fritlagt.
Overalt langs skræntfoden i ådalen forekommer der kildevæld. Neden for Dyrby Krat har projektet bidraget med restaureringer af kildeafløbet fra Ulvholmkilden og Gottvandskilden og vest for Kærby Mølle, blandt andet med fritlægning af tidligere rørlagte strækninger.
Overalt har det været vigtigt, at vandløbsrestaureringen skulle udformes, så den ikke ændrede på grundvandsforholdene i de eksisterende sårbare rigkær.