Mindre CO2 og bedre vandløbskvalitet
Beregninger viser at projektet i Kvorning vil bidrage til en samlet reduktion på 5.676 tons CO2-ækvivalenter/år. Ekstensiveringen af projektområdet samt projektets tiltag vil også bidrage med samlet kvælstofreduktion til Randers Fjord på 13 tons/år og forbedre vandløbskvaliteten i flere af de mindre vandløb.
I projektet vil der ske en ændring af områdets afvanding ved at sløjfe eller hæve bunden i områdets mange grøfter og dræn. Derudover genslynges flere af de mindre vandløb og landbrugsdriften ekstensiveres. Det betyder at området bliver mere vådt og at CO2 tilbageholdes i jorden.
Mere sammenhængende, varieret og dynamisk natur
Projektet er beliggende i Natura 2000 område nr. 30 Lovns Bredning, Hjarbæk Fjord og Skals, Simested og Nørre Ådal samt Skravad Bæk. Det vurderes i forundersøgelsen, at projektet ikke vil påvirke de værdifulde naturarealer negativt. Tværtimod så vil naturen i området bliver mere sammenhængende og ådalen vil blive genskabt mere varieret og dynamisk, fordi hydrologien bliver mere naturlig og landbrugsarealerne tages ud af drift.
Jordfordeling er nøglen til realisering
Kvorning klima-lavbundsprojekt realiseres ved at gennemføre en stor jordfordeling, hvor arealer samles i større enheder.
Når arealerne samles i større enheder, forbedres den fremtidige mulighed for at ådalen kan blive græsset til gavn for både flora og fauna. Samtidig får landmænd mulighed for at tage jord ud af drift til natur og miljøformål, for til gengæld at få god landbrugsjord som erstatning.
Jordfordelingen vil blive integreret med den igangsatte Multifunktionelle Jordfordeling i Nørreådalen. Hermed tilgodeses flere ønsker og behov i området som fx rekreative formål, indsatser der forbedrer biodiversitet, grundvandsbeskyttelse og arrondering af landbrugsejendomme.