Undersøgelsesområdet
Undersøgelsesområdet er ca. 250 ha kulstofrige lavbundsarealer. Ca. 50 lodsejere er en del af undersøgelsesområdet, som geografisk ligger i Viborg Kommune, i Nørreådalen mellem Randers og Viborg, lige syd for Ø bakker.
Formål
Formålet er, at genskabe naturlig hydrologi og dermed vådgøre de kulstofrige lavbundsarealer, som i dag er drænede. Dette skal medvirke til, at reducere udledningen af drivhusgasser fra arealerne og lagre kulstof.
Undersøgelsesområdet ligger i vandopland til Randers fjord og et projekt vil således også bidrage til, at reducere udledningen af kvælstof til fjorden.
Endvidere skal genskabelse af naturlig hydrologi ikke mindst forbedre forholdene for den beskyttede natur, habitatnaturtyperne og arterne i området.
Området er beliggende i Natura 2000, og består overvejende af ekstensive arealer og natur, beskyttet efter Naturbeskyttelseslovens §3.
Mulige projekttiltag
Mulige projekttiltag er afbrydning af dræn og grøfter og om muligt bringe mindre tilløb i området til terræn og genslynge dem. Der vil ikke blive foretaget ændringer af selve Nørreåen.
Synergier til øvrige projekter og tiltag
Undersøgelsesområdet er endvidere beliggende inden for LIFE IP Natureman indsatsområde, hvor man bl.a. arbejder på, at etablere større, sammenhængende arealer til græsning, ligeledes med henblik på, at understøtte og forbedre natur og biodiversitet i Natura 2000 områderne i ådalene.
Ligeledes spiller det ind i den lokale landskabsstrategi for Nørreådalen. Desuden muliggør et eventuelt projekt, at adgangen til naturen kan forbedres lokalt.
Øvrig information
Efterhånden som der fremkommer resultater af forundersøgelser mv. vil relevante dokumenter blive tilføjet til dokumentarkivet her på siden, som er frit tilgængeligt.
Et Klima-lavbundsprojekt bygger på frivillighed. Her kan du læse mere om Naturstyrelsens Klima-lavbundsindsats.