2023
Marts: Lodsejermøde og præsentation af klima-lavbundsprojektet.
Næste skridt er at få igangsat forundersøgelser, der har til formål at tilvejebringe et tilstrækkeligt grundlag til at vurdere, om projektet kan realiseres.
En teknisk og biologisk forundersøgelse skal afdække de eksisterende forhold samt konsekvenser og den mulige klimaeffekt ved at vådgøre området. Desuden skal forundersøgelsen beskrive projekttiltag, angive et budget samt mulig tidsplan for en realisering af projektet.
En ejendomsmæssig forundersøgelse skal ligeledes afdække lodsejertilslutningen. Lodsejerne bliver inddraget i forundersøgelsen både ved fælles lodsejermøder og ved individuelle samtaler om mulighederne. En eventuel gennemførelse af projektet vil bero på frivillighed fra de deltagende lodsejere.
Hvis lodsejere med jord i området ved Ryom Å ønsker at deltage i et projekt, er der mulighed for at få en engangserstatning og beholde jorden. Alternativt kan lodsejere indgå i en jordfordeling og erhverve erstatningsjord i området.
Jordfordelingen påbegyndes ved nedsættelse af et lodsejerudvalg, som er med til at prisfastsætte jorden i området. Herefter vil der være en individuel dialog med samtlige lodsejere, hvor projektets muligheder præsenteres for den enkelte og hvor individuelle ejendomsmæssige forhold drøftes.