Billedgalleri

Det mest uforstyrrede parti på Holmegaard Mose er nord for Fensmark Skov, hvor mosen har været plejet siden 1990. Her kan den oprindelige struktur med tuer og høljer stadig anes. August 2013.

I flere af de gamle tørveskær er der ingen tuer og høljer, men en mere ensartet struktur. I våde skær er der fx udbredt bevoksning med smalbladet kæruld som her. Juni 2013.

Nærbillede af tørvemos – højmosens byggesten. Juni 2013.

Nærbillede af nogle af højmosens små planter. Blomstrende tranebær og rundbladet soldug med kirtelhår, hvor små insekter fanges og bliver til planteføde. Juni 2013.

Her stod der birkeskov før LIFE projektet. Tørvemosserne vokser igen, nu hvor der er lys og mere vand til rådighed. Men birken kommer igen – og skal fortsat holdes væk. August 2013.

Plejeopgaven er meget omfattende i tørveskær, hvor birketræerne har fået godt fat efter en første nedskæring. Her kan de vokse over mandshøjde på blot fire sæsoner. Juni 2013.

Hårde vintre med frossen tørvebund gjorde rydningsarbejdet lettere. Februar 2010.

Manuel skovning på blød bund. Oktober 2010.
Knusemaskine på hårdt arbejde. Februar 2012.

Skovningsmaskine på brede bælter. September 2010.

Det fældede træ køres sammen i bunker og tørres inden flisning og udkørsel. Oktober 2010.

Det oplagrede træ flises inden udkørsel. Oktober 2011.

Udkørsel af flis på en pontonbro af 1500 jernplader. Oktober 2011.

Vandstanden hæves. En 200 meter lang plastikmembran graves ned for at tætne en tørvevæg midt på mosen. September 2013.

Højde af spunsplade i Ringkanalen justeres. Oktober 2013.

Vandstanden hæves. Nyt stryg i Skelgrøften, der regulerer afløbet for en stor del af højmosen. August 2012.

Vandstanden hæves. Kuppelrist i toppen af et overløbsbygværk opsat september 2010, som hæver afløbet for det vand, der løber gennem mosen. September 2012.

Vandet renses. "Glasværksengen" syd for mosen overrisles af vand, der skal renses, før det løber gennem mosen. Man kan ane, at et større område i baggrunden er oversvømmet. Etableret august 2012. December 2013.

I kanten af højmosen er terrænet mange steder stadig så tørt, at birkevæksten kan bekæmpes med afgræsning. August 2013.

Danmarks Naturfredningsforening har været medarrangør af frivillige plejedage i hele LIFE projektperioden. April 2012.

På nogle af de mest sårbare og våde områder i højmosen varetages rydning og pleje på frivillig basis i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. April 2010.

Selv ret store birketræer kan rykkes op med håndkraft af den bløde tørvebund. Men kun, hvor birken ikke har været skåret ned tidligere, for her er den vokset godt fast. Oktober 2013.

Folk fra "Susågården" i Næstved Kommune laver pleje i "Vestphalerskæret". Juli 2013.

Overvågning af tørvemosser. På de ryddede flader er tørvemosserne i synlig tilvækst. Nogle steder begynder puder af levende mos at vokse på blottede flader af dødt tørvemos, hvor der før var birkeskov. Oktober 2012.

En del af LIFE projektet har været at påbegynde overvågning af vandstanden i mosen. Det hvide rør indeholder en vandstandslogger. Her måles vandstanden automatisk tre gange i døgnet. Med mellemrum tappes data fra loggeren. Oktober 2013.

Udstilling af tørvemos på plejedag. Bemærk den store farvevariation. April 2011.

En skoleklasse på vej hen ad gangbroen, der er anlagt over et af de våde tørveskær. Her kan man se tørvemosepuderne uden at træde dem ned. Juni 2013.

Naturstyrelsen har i tillæg til LIFE projektet opført et tårn, hvorfra der er udsigt over mosen. I tårnet er der opsat friser med akvareller af nogle af mosens dyr og planter. April 2013.

Pæle sættes op til markering af vandrerute gennem mosen. Oktober 2013.

Offentlig udflugt til Holmegaard Mose. Maj 2012.