Anbefalingerne omkring restaurering af søerne har ændret sig siden projektets start. Det har været planen, at der skulle tilsættes aluminium til søen for at binde fosforen til søsedimentet. Efterfølgende blev indført et nyt krav om at pH i vandet over den aluminiumsbehandlede søbund ikke måtte overstige 8,5 i de første år efter behandling, idet dette kunne have en negativ indflydelse på de 2 søers naturlige dyre- og planteliv og evt. også på Furesø.
Disse krav vil forventeligt ikke kunne overholdes og den planlagte aluminiumsbehandling er derfor ikke en mulig restuaringsmetode. Efterfølgende har andre mulige metoder til sørestaurering af Søllerød Sø og Vejlesø været belyst, og der har i samarbejde med kommunerne været peget på sedimentfjernelse som en løsning. I 2017 var Rudersdal Kommune tovholder for et større udredningsarbejde omkring sørestaurering af de to søer. Der blev blandt andet afholdt en workshop med alle berørte partenere og en lang række eksperter med fokus på sedimentfjernelse. Det er blevet løseligt anslået at sedimentfjernelse vil koste op mod 150 mio. kr. med nuværende viden.
Der er brugt store ressourcer på at belyse mulighederne for at gennemføre projektet. Mølleåprojektet har siden start i 2007 været et visionært udviklingsprojekt. Hovedideen om at tilbageføre ekstra renset vand fra Mølleåværket til å- og sø-systemet omkring Mølleåen kan stadig være visionær og relevant i en bredere betragtning – både i relation til det at kunne tilbageføre vand til åsystemer, der mangler vand efter vandindvinding og med hensyn til å- og sø-systemernes robusthed i forhold til klimatilpasning. Dog skal der tages højde for hyppigere ekstremregnvejrs hændelser i Mølleåsystemet. Yderligere er der interesse og behov for udvikling af nye metoder og virkemidler til oprensning af spildevands-/fosforbelastede søer. Det gælder både nationalt og internationalt.
Kommunerne bag Mølleåværket har investeret et to cifret millionbeløb i et avanceret membrananlæg på Mølleåværket, der kan rense spildevandet til meget lave kravværdier – herunder rensning for fosfor og miljøfremmede stoffer. I dag ledes det rensede spildevand fra membrananlægget til Øresund, men alternative muligheder for at nyttiggøre det ekstra rensede vand har været drøftet.
Der arbejdes på en afklaring omkring det fremadrettede samarbejde mellem kommunerne og staten og der er interesse især fra kommunerne om at dette innovative samarbejde fortsættes.
Læs mere her:
2017_workshop om sørestuarering.pdf
2015_Sørestaurering_aluminiumsbehandling.pdf (1)