Se programmet for konferencen
Hver temablok blev fulgt op af spørgsmål og debat fra miljøordførere i Folketinget og øvrige oplægsholdere. Alle havde mulighed for at deltage i en sideløbende debat i chatten.
Journalist og tidligere TV- og radiovært, Mette Walsted Vestergaard, havde rollen som ordstyrer og holdt snor i indlæg og forhåbentlig gode debatter på dagen.
Formålet med konferencen var at belyse og diskutere 1) perspektiver, 2) muligheder, 3) usikkerheder og 4) dilemmaer ved naturnationalparkerne samt at byde alle interesserede indenfor i den videre proces med udvælgelse af de næste 10 naturnationalparker.
Baggrund og inddragelse
Vi står i en naturkrise og naturen har brug for mere plads. Her er naturnationalparkerne en del af svaret på at vende tilbagegangen for den danske natur på land. I naturnationalparkerne vil naturen få mulighed for at udfolde sig på mere naturlige præmisser, og danskerne får mulighed for spændende naturoplevelser. Regeringen og aftalepartierne bag Natur- og Biodiversitetspakken har peget på fem mulige naturnationalparker ud af i alt op til 15.
Læs mere om naturnationalparkerne her
Siden de første naturnationalparker blev besluttet i juni 2020, har forskere, landsdækkende interesseorganisationer og lokale repræsentanter været inddraget i processen. Naturnationalparkkonferencen er et springbræt for den fremtidige inddragende proces frem mod udvælgelsen af de kommende 10 naturnationalparker. Der er blandt andet nedsat to nationale arbejdsgrupper for forskere og interessenter, som bistår til arbejdet med Fussingø og Gribskov og med udvælgelse af kommende naturnationalparker. Ligeledes vil der blive etableret lokale projektgrupper de steder, hvor der placeres nye naturnationalparker. Grupperne skal medvirke til at sikre, at naturnationalparkerne etableres på det bedste tilgængelige, videnskabelige grundlag og med input fra både lokale borgere og nationale interessenter.