
Villestrup Nord i 2007. i baggrunden dæmningen ved møllesøen og Willestrup Slot. Th. Dambrugets klækkehus.

Forholdene omkring Villestrup Nord, i 2007 og i dag. Mørkeblå er åens forløb forbi barokhaven, gennem mølledammen og via frislusen til åen nedenfor. Lyseblå er fødekanal til dambruget og gul er bagkanalen.
Projektbeskrivelse
Villestrup Nord dambrug blev forsynet med vand fra Villestrup Å opstrøms opstemningen (1,8 m) ved Willestrup Mølle og Slot. Dambruget fik vand gennem et rør og en kanal, der førte fra en af voldgravene og under vejen til dambruget. Dambruget var i 2007 midlertidigt ude af drift.
I 2008 købte Naturstyrelsen foderkvoten til dambruget og retten til at lave et naturgenopretningsprojekt med fuld faunapassage, hvor størsteparten af vandføringen i Villestrup å føres uden om voldgravene og møllesøen under forudsætning af, at vandstanden her sikres uændret, og der sikres en passende gennemstrømning for at undgå algeopblomstring. Ligeledes må der ikke foretages indgreb, der medfører utilsigtet tilgroning ud over den, der allerede sker.
Der er til dato (2020) blevet lavet en detaljeret opmåling af hele området, taget prøver af møllesøens slam, undersøgt omfanget af dette aflejrede materiale samt udarbejdet et projekt for et omløb fra åen opstrøms slottet, nord om avlsgården til dambrugsarealet og åen nedstrøms møllesøen.
Opstemningen ved Willestrup Mølle og Slot udgør en sedimentfælde, hvor sand, silt, tørvesmuld m.v. – ophobes gennem årene. Mølledammen er tidligere blevet oprenset. Den nuværende gennemsnitsdybde er kun 34 cm. Slamlaget er mellem 1,4 og 1,9 m tykt, og med et areal på ca. 1,8 ha er det en betydelig mængde slam, som dæmningen tilbageholder.
Igennem 10 år var der utætheder i dæmningen, især omkring de tre eksisterende sluseværker (friluse, indløb til mølle og turbinehus), og i 2017 var forholdene så truende, at kommunen gav ejeren et påbud om at sikre dæmningen. Et dæmningsbrud ville formodentlig dræbe alt liv i åen og ødelægge lange strækninger med gydepladser. Før sagen var endelig behandlet i Miljøklagenævnet, valgte ejeren pga. den truende situation at iværksætte en reparation. Denne blev afsluttet i juni 2018, og den lurende katastrofe afværget.
I skrivende stund (2020), mere end 10 år efter indgåelse af handelen, er projektet endnu ikke gennemført.
Anlægsarbejdet med at skaffe passage omkring den sidste spærring i Villestrup Å forventes at kunne påbegyndes i 2020.

Willestrup Gods. Den røde streg viser det forventede fremtidige forløb af Villestrup Å nord og øst om avlsbygningerne. Det forventes, at der bliver etableret en mindre sø i den vestlige del af dambrugsarealet.

Skråfoto set mod vest 2017. Fra højre ses: P-plads ved barokhaven, barokhaven med åen løbende parallelt, voldgrav omkring areal, hvor avlsgården tidligere lå, nuværende avlsgård nærmest, Willestrup slot i møllesøen og det nedlagte dambrug.

Fødekanal. Klækkehus fjernet.

Villestrup Nord 2007. Jorddamme og klækkehus.
Åen nedstrøms frislusen, set fra vejen. Udløbet fra dambruget tv.