Skovens blomster og træer

Foråret er endelig kommet og snart vil det myldre af liv i skovbunden.

Anemonerne er blandt de første blomster, der springer ud, og det gør de, fordi de oftest vokser i bøgeskove. Når bøgens blade spriger ud i maj, kommer der ikke meget lys ned til skovbunden og anemonerne. Anemoner

De anemoner, som vokser i skovbunden er som regel hvide, men kan ofte have et lilla skær. Du kan også være heldig at se gule anemoner, der minder meget om de hvide. De gule vokser ofte i klynger, hvor jorden er mere fed.

Når foråret bryder ud, har anemonen travlt. Den skal fange energi fra solen med de grønne blade, den skal blomstre og den skal sætte frø, så arten overlever. Alt det skal ske i løbet af de første forårsmåneder, inden bøgens blade skygger for solens stråler.

Martsvioler

Martsviolen i skovbrynet - eller som lille staude i haven - er med sine violette blomster og fine duft en af de rigtig dejlige forårsbebudere efter en lang vinter. Planten bliver ca. 10 cm høj. Den breder sig med lange udløbere og kan på denne måde dække større flader. Bladene er stilkede, hjerte- eller nyreformede og med fine hår på undersiden.
Martsviol er almindelig i det meste af Europa. Hos os blomstrer den i marts-april, og i varme somre også i eftersommeren. Blomsterne har to opadrettede og tre nedadrettede, mørkviolette kronbalde. Frugtkapslerne er runde med små hår. Når de modnes, tørrer kapslerne ind og åbner sig med tre klapper, hvor føene kommer ud.

Der findes flere violarter i Danmark. Blomsten er tvekønnet, dvs at han- og hunblomsten er i samme blomst. Violer bestøves af insekter, der tiltrækkes af honning. Honningen findes i en spore på det største af de nedadrettede kronblade. Viol

Violen har fra oldtiden været kendt som et effektivt middel mod opkast og hoste, og i dag bruger man stadig udtræk af blomster og blade mod hoste og lufrvejsinfektioner. Udtrækket har en slimløsende effekt, mens udtræk fra roden har kraftigere virkning og kan bruges mod opkast.

Du kan også kandisere blomsterne og bruge dem som pynt på desserter og kager. Med sin violette farve ser blomsten også fin ud i en grøn salat. Endelig kan du også bruge violer til kryddersnaps.