Spis foråret - ramsløg

Læs om ramsløg og find gode opskrifter

Ramsløg i skovbunden
Ramsløg-pesto

  • 3 pæne håndfulde ramsløgblade (afhænger af, hvor friske bladene er, for de helt friske forårsblade kan være ret stærke)
  • 70 gram friskrevet parmesanost
  • 70 gram pinjekener
  • 1-1½ dl bornholmsk, koldpresset rapskimolie
  • lidt salt

Ramsløg-pesto Kør det hele gennem blenderen, til pestoen har den struktur, du vil have.
Spis pestoen på brød, eller bland den i salaten. Frisk pasta blandet med lidt pesto smager også dejligt.



Fakta om ramsløg
Ramsløg er en flerårig urt, der vokser i store bestande i skoven. Urten myldrer op af jorden allerede i marts, og indeholder en svovlholdig løgolie, som er med til at give den karakteristiske hvidløgsduft.

Under jorden har ramsløg et lille løg, men den har kun to løgblade på hvert løg. Hvert løgblad vokser ud til et blad om foråret. Det drejer sig 180 grader om sig selv, så det faktisk er undersiden, der vender op i lyset. Da ramsløg vokser i skovbunden, kommer der ikke særlig meget sollys ned til bladene, når først træerne er sprunget ud. Derfor er bladene på ramsløg er ofte meget tynde og meget mørke. Ramsløg

Planten kan fylde rigtig meget i en have, men du kan sagtens spise dig ud af problemet. Den indeholder nemlig 20 gange så mange C-vitaminer som citron og smager af hvidløg.

I Danmark finder du oftest ramsløg i det østlige Jylland og på øerne. Især bornholmske skove har en stor bestand af den hvidløgsduftende urt.

I gamle dage blev de finthakkede blade ofte brugt ved fordøjelsesforstyrrelser og ved appetitløshed, men anvendelsesmulighederne er mange. Bladene er et godt alternativ til purløg, men du kan også bruge dem til fx pesto.