Bierne sommersummer

Ligesom i foråret har bierne travlt, når det bliver sommer. Der skal samles honning og bestøves kløvermarker, og så er det tid til, at bidronningen skal lægge æg.

Bierne sommersummer

Parring med dødelig udgang

Tidligt på sommeren lægger bidroningen de æg, som skal føre bifamilien videre. Før en bidronning kan lægge æg, skal hun parres. De droner, der blev klækket i april er kønsmodne nu, og kan parre sig med dronningen.

Parringen foregår på dronesamlingspladsen. En dag med stille vejr, hvor solen skinner og temperaturen kommer over 18 grader, flyver dronningen ud af boet. Hun flyver hen til dronesamlingspladsen, hvor dronerne venter på hende. Dronningen har ikke svært ved at finde derhen, selvom ingen ved præcis, hvorfor dronesamlingspladserne er, hvor de er.

Så snart dronningen dukker op, følger dronerne efter hende. De flyver bag hende i en lang hale, mens de skiftevis parrer sig med hende. Dronen nøjes ikke med at aflevere sin sæd, han afleverer hele sit kønsorgan, hvorefter han dør. Det eneste formål for en drone er nemlig at parre sig med dronningen. Når den næste drone kommer til dronningen, er han altså nødt til først at fjerne den forrige drones kønsorgan, før han kan befrugte dronningen.

Hele parringen foregår 18-20 meter over jorden. Dronningen bliver som regel parret af op til 20 droner, før hun vender tilbage til boet. Hun har nu sæd nok til alle de æg, hun skal lægge i de 4-5 år, hun lever. Dronningen forlader ikke boet igen, før hun bliver udkonkurreret af en ny dronning og må sværme ud med noget af sin familie.

Biernes parring afhænger af godt vejr. Hvis det er dårligt vejr mere end et par uger, så kan dronningen ikke komme ud for at blive parret, og bifamilien overlever ikke.

Droneslaget

I august sætter biernes vinterforberedelser for alvor ind. Sværmetiden er helt slut og alle dronninger er blevet befrugtet. Der er derfor ikke længere brug for dronerne. De droner, der ikke havde held med at befrugte en dronning, skal forlade boet. Droner, der ikke frivilligt forlader boet bliver smidt ud af arbejdsbierne. Om nødvendigt slår de dem ihjel. Hvis du kommer forbi et bo med bier i de dage, hvor "droneslaget" foregår, kan de se de døde droner ligge udenfor.

I august kryber vinterbierne ud af deres celler. Det er bier, der har forlænget levetid. De skal holde gang i bifamilien hele vinteren. Mens en almindelig arbejdsbi kan leve i 8 uger, kan en vinterbi leve i 8 måneder.

Læs mere:

Læs mere om bier i artsleksikonet

Boet gøres vinterklar

I juli begynder bierne de første vinterforberedelser. Der er ikke så mange blomster tilbage, så dronningen trapper ned på ægproduktionen.

Et andet tegn på, at bierne forbereder sig på vinteren er, at de indsamler propolis. Propolis er harpiksstoffer, og det er propolisbierne, der har til opgave at indsamle det. Der er ikke mange af dem i hver bifamilie - kun omkring nogle hundrede.

Propolis er et tætningsmiddel, der er godt klistret. Alle utætheder i boet lukkes med propolis. ”Propolis” betyder foran byen, for bierne lukker nemlig deres ”by” af for vinteren. Boet lukkes helt, så der kun er en lille flyveåbning foran.

Propolis har også en antiseptisk virkning. Hvis der kommer et fremmed dyr ind i boet, og dør derinde, kan bierne pakke det helt ind i propolis, og dyret kan blive i boet til evig tid uden at gå i forrådnelse.

Mennesker bruger også propolis. Vi laver bl.a. kryddersnaps, cremer og naturmedicin af det.

Lynghonning – en august-specialitet

I august er der ikke mange blomster tilbage, bierne kan samle nektar fra. Der er dog en undtagelse - lyng! Lyng blomstrer i august, og er året sidste store nektargiver.

Den honning, der kommer lyng er meget speciel og har en karakteristisk smag. Bierne har travlt med at samle nektar fra lyngen, for hver blomst giver ikke meget nektar, så mange lyngblomster skal besøges, før der er nektar nok.