5. Flade Sø

To store lavvandede søer, Flade Sø og Ørum Sø, ligger lige nord for Agger og er et besøg værd for både naturelskere, fugleinteresserede og motionsentusiaster. Både i Flade Sø og rundt om den er der et stort og varieret plante- og dyreliv. På strandengene vokser flere orkidéarter, blandt andet kødfarvet gøgeurt og maj-gøgeurt. En lang række fugle yngler ved søen, blandt andet grågås, gravand, krikand, stor præstekrave, rødben og stor kobbersneppe. Andre fugle ynder at raste her under deres træk syd- eller nord på. Det er blandt andet taffeland, stor og toppet skallesluger, hjejle, storspove og skægmejse.
Flade Sø var lige som nabosøen Ørum Sø oprindeligt en del af Krik Vig og Hvidbjerg Å-system. Vandet fra Hvidbjerg Å løb naturligt gennem Flade Sø. Gennem de seneste 150 år har området imidlertid været præget af kraftig kulturpåvirkning og er ad flere omgange delvis blevet omlagt af forskellige årsager. Blandt andet forsøgte man i 1868 at tørre søerne ud, så de kunne bruges som enge til hø og græsning. Men efter at have dyrket søbunden nogle år, opgav man projektet. Det var ganske enkelt ikke rentabelt. Vandet løb tilbage i søerne, og Hvidbjerg Å løb igen gennem både Ørum og Flade Sø til det oprindelige udløb i Limfjorden ved Tåbel.
I 1908 byggede man en sluse under broen i Tåbel, så højvande i Limfjorden ikke oversvømmede engene omkring søerne med brakvand. 50 år senere i 1958 anlagde man som led i en stormflodssikring af den vestlige del af Limfjorden diger øst om Flade Sø, vest om Agger by og på tangerne mod syd, Agger og Harboøre Tanger. Man valgte at lade Hvidbjerg Å løbe uden om Flade Sø og gennem den landkanal, som tidligere var anlagt, og som siden fik navnet Kastet Å. Desuden afskar man en lille del af Flade Sø, som fik navnet Roddenbjerg Sø.
Nyt projekt skal forbedre miljøet
I dag ligger Flade Sø således bag et beskyttende havdige, og de to søer er adskilt af en vej og et sikringsdige. Hvidbjerg Å løber ind i Ørum Sø, men ikke ind i Flade Sø.
Naturstyrelsen arbejder på et stort vådområde-projekt, som har til formål at genskabe områdets oprindelige udseende og tilstand og at give fisk, fugle og planter bedre vilkår i Flade Sø. Desuden vil man forbedre vandmiljøet i Limfjorden ved populært sagt at lade Flade Sø ’rense’ vandet fra Hvidbjerg Å for kvælstof, inden det løber ind i Limfjorden.
Planen er at rekonstruere ca. 500 ha, så vandet fra Hvidbjerg Å igen naturligt løber igennem Flade Sø ved blandt andet at anlægge nye ind- og udløb gennem det østlige dige. Planen er også at skabe en forholdsvis stor ø i Flade sø, som skal fordele vandet fra Hvidbjerg Å i søen og dermed sikre, at å-vandet bliver lidt længere tid i søen, så det bliver renset bedre. Man forventer, at den proces kan mindske udledningen af kvælstof i Limfjorden med op mod 80-175 tons årligt.
Øen i søen vil formentlig også blive attraktiv for områdets mange fugle – for eksempel terner.
Rambøll har stået for den teknisk-biologiske forundersøgelse.
Rambølls forundersøgelsesrapport
Flade Sø-projektet er et af 18 statslige vådområdeprojekter, som sikrer, at Danmark opfylder sine forpligtelser efter EU's vandrammedirektiv. De 18 områder er valgt, fordi de giver den største forbedring af vandmiljøet for færrest penge. Der er typisk tale om lavtliggende jorder tæt på åerne, eller tidligere afvandede søer, hvor man kan genskabe de naturlige vandstandsforhold.
Projekterne omfatter ca. 2300 hektar (23 km2) og vil skabe ca. 1800 hektar ny natur.