Året rundt i Alheden Skov

Forår

Når foråret kommer til Alheden Skov, kravler ræven op af sin rævegrav med sit kuld unger. De to forældre deles om at opfostre de op til otte hvalpe. Den øgede mængde sollys påvirker testosteronniveauet hos råbukken, der begynder at markere sit territorium med fejning af opsats og duftspor. De første rålam er kommet til verden. Råen efterlader sin unge i et krat eller lignende, og hun vender kun tilbage, når ungen skal die.

Sommer

Rådyrene har parringssæson, og på en vandretur i området kan man høre råbukkene smæle.

Hulduen opfostrer sine unger i løvskov, hvor den leder efter frø, skud, rødder, knopper, blomster og blade. Af og til snupper den også insekter og snegle. Kronvildtet gør ikke meget væsen af sig på deres sporadiske ture gennem området.

Efterår

Skoven skifter langsomt farve fra grøn til rød – samme farve som rævens nu fuldt udvoksede pels. Rævens unger er klar til at forlade rævegraven. Enkelte bliver dog tilbage for at hjælpe med at opfostre næste års kuld. Den røde glente har opfostret sine unger, og familien gør nu klar til at trække sig tilbage til vinterkvarteret i det varmere Frankrig.

Vinter

I januar-februar kan besøgende høre rævens parringskald. Det er en skinger gøen ”wow-wow-wow-woooow”. Som andre dyr, der ikke går i hi, har ræven behov for føde hele vinteren – og her står skovmåren på menuen. Men ræven skal være på stikkerne for at fange det lille dyr. Skovmåren bevæger sig nemlig næsten uset gennem skoven – om vinteren kan besøgende dog være heldige at se spor i sneen.