24. Bison ved Svinemosen

Ved Svinemosen lever europæiske bisonokser, også kaldet visenter. Dyrene er under hegn, men har cirka 200 hektar at bevæge sig på.
Bisonflokken på seks køer og en tyr ankom til Almindingen fra Polen i juni 2012. Allerede året efter kom den første kalv til verden, og siden da har flokken vokset hvert år. Bisonerne udfylder en ledig plads i naturen, fordi Bornholm ikke har store dyr, som kronhjort, vildsvin eller bævere, der ved deres adfærd skaber lysåbne områder i skoven.
De store dyrs påvirkning af skoven sikrer både en skov med forskellige træer, der varierer i alder og størrelse, og bidrager til at skabe områder med naturtyper, som er så godt som forsvundet fra de danske skove. Naturtyper som er hjemsted for en mængde både urter og insektarter, der ellers ikke ville overleve.
Bornholm er udvalgt til at huse dyrene, som led i et bevaringsprojekt for den europæiske bison. Efter første verdenskrig var arten så godt som udryddet, og der var ingen vildtlevende bisoner tilbage i Europa. Men der fandtes 54 dyr i fangenskab. Disse 54 er i dag blevet til over 4000, herunder dem, der lever her på Bornholm.
Bisonerne er normalt ikke farlige, men det anbefales at holde sig på mindst 100 meters afstand, for at undgå farlige situationer. Man skal være opmærksom på, at bisonkøer med nyfødte kalve, har et væsentligt højere aggresionsniveau end normalt.
Besøgende bedes holde sig på de asfalterede og grusbelagte stier og de markerede ruter. Hunde må gerne medbringes, men skal selvfølgelig føres i snor.
Det er muligt for at besøge bisonskoven i bil, da der er færiste i begge ender af Chr. X's vej.
I Bisonindhegningen finder man også Svinemose, der er en fin fuglelokalitet med blandt andet ynglende traner. Der står et fugletårn lige der, hvor vejen når frem til mosen. I 2013 blev vejen døbt Prinsgemalens Vej og der blev opsat to bænke med udsigt over mosen. De hedder Prinsgemalens bænke. Prins Henrik har i over 40 år besøgt Bornholm til forårets bukkejagt, og han er særlig glad for netop Svinemosen.