Forår
Hvis vinteren har været lang og hård, er starten af marts stille i skoven. Er man heldig, kan man høre den store flagspætte tromme, som den gør året rundt, eller et rådyr, der pusler i skovbunden, på jagt efter anemonerødder at æde.
Men hvis vinteren har været kort og lun, kan du på solskinsdage se citronsommerfugle i skovens lysninger allerede midt i marts. De først musvitter synger, og solsortene gør klar til at trille deres strofer ud over skoven fra toppen af de højeste træer. Egern kan allerede have deres første kuld unger, og stor flagspættes territorietrommen er blevet mere intens.
Snart suppleres trommeriet af en lidt anden slags banken. Det er spætteparret, der hjælpes om at hugge redehul ud i et gammelt eller dødt træ. Det er et arbejde, der tager flere uger.
Råbukkens opsats er færdigudviklet, og den tynde hud, der har dækket opsatsen, mens den voksede, er nu tør og død. Bukken fejer basten af mod træstammer og grene.
I april er det skovbundens tur: Først kommer anemonerne, så skovsyre og stor fladstjerne. De skal nå at blomstre og sætte frø, inden træerne springer ud og lukker solens stråler ude. Det er også nu, du skal plukke ramsløg på skrænterne ved Blykobbe Å.
Når bøgen springer ud i løbet af maj, genlyder plantagen af fuglesang. Råen sætter sine lam. Orkideen tyndakset gøgeurt blomstrer, og nogle steder er der så mange, at det ligner lyserøde tæpper. I åen klækker havørredens æg. De små fisk, der er et eller to år gamle, smoltificerer. Det betyder, at de gennemgår en fysisk forandring fra at kunne leve i det ferske åvand til at kunne leve i det salte havvand. Udvendigt kan smolitificeringen ses ved, at fiskene skifter farve fra rødbrun til sølvgrå. Når de er klar, søger de til havs, hvor de bliver, indtil de selv en dag skal yngle. Så vender de tilbage til Blykobbe Å.