Aktiviteter i Boller Skovene

Vandreruter

Boller Skovene har ikke afmærkede vandreruter i de skove, der bærer Boller-navnet – altså Boller Nederskov og Boller Overskov. Ved slottet i Boller Nederskov er det oplagt at gå gennem parken og langs med Horsens Fjord.

Blandt de øvrige Boller-skove er der afmærkede vandreruter i Bjerge Skov, Kærskov og Dallerup Skov:

Bjerge Skov (gul rute, 2 km) har en vandrerute langs den kunstige skovsø, Elverdam, og rundt om Søholt Mose. Turen er uden væsentlige stigninger, og man går det meste af tiden på grænsen mellem bøgeskov og mose med urørt skov. Der er også en sti gennem mosen.

Kærskov og Dallerup Skov har tre afmærkede vandreruter, der tager udgangspunkt ved p-pladsen i Kærskov (tæt på Vejlevej, Ølsted). Blå vandrerute (2,3 km) er en rundtur i den vestlige del af skoven, hvor man kommer forbi den idylliske skovsø Latsø. Gul rute (3 km) slår desuden et sving uden om Præsthøj, så man får set det meste af Kærskov. Rød rute (7 km) fortsætter over Kærsholmsvej og ind i Dallerup Skov. Dallerup Skov kan også ses på en kortere rundtur på godt 1 km ad rød rute fra p-pladsen ved Ørnstrupvej i Dallerup Skov.

Geocaching

Geocaching er en slags orienteringsløb for hele familien, hvor I selv bestemmer tempoet. Sporten består i, at man skal finde en cache (skat) gemt i naturen eller på et interessant sted. Skattejagten foregår ved hjælp af GPS. Ofte bliver man også klogere på områdets historie, dyreliv m.v.

Geocaching er blevet så populær, at Naturstyrelsen har måttet lave særlige regler for placering af "skatte" i statsskovene.

Der er også gemt ”skatte” i Gødding Skov.

Kom i gang på geocaching.com

Læs mere om reglerne for geocaching

Cykelruter

Der er ikke afmærkede cykelruter gennem Boller-skovene. Ikke desto mindre er det en perfekt måde at opleve flere af de spredte Boller-skove ved at cykle fra skov til skov. Hvis man vil cykle gennem de fleste af Boller-skovene, bliver det en cykeltur på 30-40 km (der er muligt at overnatte i flere af skovene – se fri teltning nedenfor).

En god start kunne være den nationale cykelrute 5 (Østkystruten) fra Horsens. Her cykler man fra Høegh Guldbergsgade ad Bollerstien langs Horsens Fjord direkte til Boller Nederskov og Boller Slot. Meget anbefalelsesværdig er også en cykeltur fra Boller Slot gennem Klokkedal og via Purhøj (121 m.o.h.) ind i Bjerge Skov og evt. retur gennem Rold Skov.

Boller-skovene har mange skovveje, hvor det er tilladt at cykle, og hvor biler ikke har adgang.

Mountainbike-ruter

Bjerge Skov tilbyder en middelsvær mountainbike-rute (blå spor). Man skal dog være forberedt på, at en del af ruten er på skovveje, hvor man også kan møde gående på skovtur. Mountainbikesporet bruges også af og til af trail-løbere, som rute for en udfordrende løbetur. Det kræver skærpet opmærksomhed fra begge parter.

Der er et blåt grundspor på ca. 8 km med en blanding af singletrack og grusveje. Yderligere mulighed for at supplere med røde og sorte sløjfer, så den fulde runde byder på ca. 400 højdemeter og 12,5 km. Sporet skal køres i retning med uret.

Mountainbike-ruten begynder og slutter ved p-pladsen ved Bjerre Skovvej tæt på Elverdam.

Se Bjerge Skov mountainbikerute på UdiNaturen-kortet

Der må kun cykles på skovveje og stier, ikke i skovbunden eller op og ned ad skrænter.

Læs mere om MTB-kodeks og mountainbike-ruter 

Rideruter

Boller-skovene har ikke afmærkede rideruter, men det er muligt at ride på skovvejene. Benyt venligst kant- eller midterrabat. Der må ikke rides på stier, som er mindre end 2,5 meter brede.

Læs mere om regler, ridning på stranden og ridekort 

Når hunden er med

Hunde skal altid være i snor – undtagen i følgende to hundeskove:

Boller Overskov har en 3 ha. stor indhegnet hundeskov – primært løvskov. Hundeskoven ligger i den sydligste ende af skoven sammen med en mindre p-plads.                  

Kærskov hundeskov er en 2 ha. indhegnet løvskov. Den ligger lige ved p-pladsen på Kærskovhældevej – tæt på Vejlevej i Ølsted.

Vær opmærksom på, at hunde kun må gå løs under forudsætning af, at du har kontrol over hunden og du kan kalde den til dig.

Det er desuden tilladt i perioden fra 1. oktober til 31. marts at lade hunden gå frit langs stranden ved Boller Nederskov. Igen under forudsætning af, at du har fuld kontrol over hunden og kan kalde den til dig.

Læs mere om de mere end 200 hundeskove i Danmark 

Picnic og bålpladser

Boller Nederskov har en kystlejrplads med shelter og bålplads

Se kystlejrpladsen på kortet med seværdigheder

Boller Overskov har flere borde og bænke – bl.a. nær spejderhytten, der tidligere har været fasaneri.

 

Kærskov har borde og bænke ved den kunstige skovsø, Latsø. Godt sted at åbne madkurven og termokanden.

Se Kærskov på kortet med seværdigheder

Bjerge Skov  har borde og bænke ved den opdæmmede skovsø, Elverdam samt ved Bjerge Naturskole. Begge steder også adgang til bålsted.

Find Bjerge Skov på kortet med seværdigheder

Læs mere om brug af bålpladser

 

Værsgo at plukke bær og svampe

Hindbær, brombær, hyldebær, æbler, mirabel og slåen kan man finde mange steder i Boller-skovene – især i skovbryn og områder, hvor lyset får lov at trænge gennem skoven. Langs stranden vokser flere steder hyben.

Boller-skovenes forskellighed og blandingen af løvskov og nåleskov giver om efteråret mulighed for at finde mange lækre spisesvampe i skovbunden. Stor trompetsvamp og mange arter af kantareller, rørhatte og skørhatte trives godt i området. Men spis kun dem, du kan bestemme med sikkerhed, for der findes også giftige svampe som satans rørhat og grøn fluesvamp i området.

Læs mere om svampe i Miljøstyrelsens artsleksikon

Se hvad andre har fundet i skovene på www.svampeatlas.dk

Lystfiskeri

Med lystfisketegn er det tilladt at fiske i den kunstige skovsø Elverdam, der ligger i Bjerge Skov. Her kan der bl.a. fanges gedder (min. 40 cm) og ål (min. 45 cm). Fiskeri er ikke tilladt i marts og april.

Det statslige lystfisketegn kan købes på www.fisketegn.dk.

Overnatning

I Boller Nederskov er der en kystlejrplads med shelter og multtoilet (7 på kortet). Shelteret har udsigt til Horsens Fjord, og der er plads til ca. 5-6 personer. Et shelter er en åben, primitiv træhytte, der giver læ, et fast underlag og tag over hovedet. Alle er velkomne, og det er efter princippet ”først til mølle”. Vis hensyn og giv om muligt plads, hvis andre også har behov for shelter. Der må højest overnattes to nætter i samme shelter.

Fri teltning

Kærskov, Bjerge Skov og Rold Skov har "fri teltning". Det betyder, at du kan slå to telte op til max tre personer i én nat på samme sted. Teltene skal være uden for synsvidde fra beboelser og biveje. Der er flere regler for fri teltning, som du kan læse her.

Book en aktivitet

Boller Skovene er åbne for arrangementer og aktiviteter. Men hvis aktiviteterne påvirker andre mennesker i naturen eller dyr og planter, er det nødvendigt at søge tilladelse under Ansøg om aktiviteter mindst 14 dage før arrangementet.

Se hvilke aktiviteter, der kræver tilladelse