Planter
I Hørsholm Slotshave kan du gå tur under de selvsamme lindetræer, som Struensee og dronning Caroline Mathilde spadserede under. Eller du kan gå på jagt efter de blå anemoner i bunden af Folehaveskoven.
Folehaveskoven er en af de mest frugtbare skove i hele landet, og træerne trives og sår sig selv med lidt hjælp fra skovskader eller mus, der gemmer agern til forråd, men glemmer dem. Det er først og fremmest løvtræer, du finder. Bøg, eg og ær - men der er også birk, ask og andre danske løvtræer samt en mindre andel af nåletræer – mest douglasgran og lærk.

Lindetræerne fra Struensees tid
I Hørsholm Slotspark er der flest lindetræer. Og især i den nederste del af slotshaven står de 260 år gamle lindetræer, der omkransede det oprindelige haveanlæg. Dengang var de stynede og formklippede. Siden fik de lov til at vokse i højden, så de i dag er store træer. Men tænk på, at de var med allerede dengang Struensee og Caroline Mathilde havde deres Hirschholmsommer.
I dammene i Hørsholm Slotshave vokser der bl.a. lyserøde og hvide åkander samt krebseklo. Krebseklo er en speciel vandplante med smukke hvide blomster. Den er tegn på rent vand, og så er den tæt knyttet til den sjældne grøn mosaikguldsmed, der lægger sine æg på krebsekloens blade.
Kæmpe grandis
Store flotte og gamle egetræer finder du i Rungsted Hegn. Københavns Universitet har en forsøgsudplantning i Folehaveskoven, og ved Mathildevej kan du bl.a. se tre kæmpemæssige grandis. Grandis er et nåletræ, der oprindelig kommer fra det nordvestlige USA og Canada. Grandis vokser hurtigt, og i Nordamerika kan det blive op mod 90 meter højt. Så høje er grandis’erne i Folehaven ikke, men de ca. 60 år gamle træer er alligevel imponerende store.
Læs mere om grandis i Miljøstyrelsens artsleksikon
I forsøgsområdet er mange af træerne forsynet med navneskilt. Omkring Linstows grav kan du se flere 200 år gamle nåletræer. Det er hovedsagelig ædelgran og lærk.