2. Helligkilden Vor Frue Kilde
Går du fra plateauet ved Lerup Kirke og få meter ned af stien i Fosdalen, vil du se stedet, hvor den gamle helligkilde Vor Frue Kilde udspringer. Kilden har gennem århundreder tiltrukket syge og svage, som drak af det hellige vand i håb om, at det kunne helbrede og lindre.
Den gamle danske folketro mente, at styrken i vandet fra landets helligkilder var størst på valborgsaften den 30. april og på sankthansaften den 23. juni. Men her ved Vor Frue Kirke var det den 8. september, der var årets store dag. Det var nemlig Maria Bebudelsesdag, og kilden var hendes, Vor Frues.
Det var typisk mennesker med sår, bylder, lammelse, maveproblemer, øjensygdomme, gigt, skab og fnat, som rejste til kilderne efter vand. Hvis de følte sig helbredt, efterlod de gerne deres forbindinger og deres krykker. Man drak vandet af lerskåle, som folketroen dikterede bagefter at skulle knuses og kastes ved kilden.
Hvis man ville bringe vandet med hjem, var der også strenge regler: Vandet kommet ikke komme under tag, for så ville det miste sin kraft – og man måtte rejse tilbage efter nyt. Man måtte heller ikke tale, mens vandet blev øset op, for det ville også dræbe vandets kraft. Om Vor Frues Kilde nogensinde helbredte gigt og fik fnat til at forsvinde, er der ingen beviser for.