Aktiviteter i Krondyrsreservatet

Oplev krondyrene

En af landets største bestande af kronvildt findes i Oksbøl Krondyrreservat, hvor afvekslingen mellem skove og åbne vidder giver krondyrene optimale betingelser. De kan søge føde på Oksbøllejrens åbne hedearealer og dækning i Naturstyrelsens plantager.

Der er ikke tale om et indhegnet reservat. Reservatet er en aftale mellem Naturstyrelsen og Forsvaret om forvaltningen af krondyrene, der frit kan vandre rundt i store sammenhængende områder, mellem Ringkøbing Fjord og Skallingen.

Der er gode chancer for at få øje på de imponerende dyr i flere af plantagerne. Krondyr er strejfere af natur, så derfor flytter de sig hele tiden rundt i området.

Nogle steder byder dog alligevel på særligt gode muligheder. Vejers er hjertet i krondyrområdet, og her har Naturstyrelsen lavet to observationsskjul.

Fra p-pladsen ved Vejers Havvej er der ca. 10 minutters gang til ”Fårehuset”, som er specielt indrettet til krondyrobservationer. Fra husets vinduer er der udsigt ud over et åbent område, der grænser op til skovbrynet, hvor krondyrene ynder at holde til.

Der er borde og bænke i huset, så man kan spise sin medbragte mad.

Ved Urkokvej mellem Grærup og Vejers Havvej er der etableret en lille p-plads og adgang til en palisade, hvorfra der ofte kan ses krondyr på en lille eng.

Grærup Langsø mellem Vejers og Kærgaard Plantager er et af Europas bedste steder at se på krondyr. Fra Kærgårdvej er der udsigt ned mod søen, og her er der næsten garanti for at se store flokke af krondyr gå og græsse. Går eller cykler man ad Nødvejen vest for søen, er der også gode muligheder for at se de store dyr.

I brunstperioden i september kan man få en særlig intens naturoplevelse, når de store hjorte brøler til hinanden.

Fra p-pladsen Nørreenge i Kærgård er der etableret en sti til et observationsskjul i det sydvestlige hjørne af Filsø. Herfra kan der ofte ses krondyr, og der er et fint kig ud over Filsø, hvor man kan se forskellige vandfugle.

Området omkring Redningsvej i Blåbjerg Plantage er desuden et oplagt sted at kigge efter krondyr.

Læs mere om Oksbøl Krondyrreservat

Læs mere om krondyrene under Dyreliv

Vandreruter

Ho Plantage

En vestlig tur, som starter ved p-pladsen i plantagens nordkant og bl.a. passerer ”Jens Jessens Sande”. En østlig tur, som udgår fra p-pladsen midt i plantagen – øst for vejen til Skallingen. Turen fører gennem en del af plantagen med afvekslende beplantning.

Se kort i vandretursfolderen: Ho Plantage

Ål Plantage

To ruter udgår bag Danhostel på Strandvejen i Oksbøl.

Se ruterne på udinaturen.dk 

Vejers Plantage

I den sydlige del af plantagen går en vandrerute omkring Lille Fælsig og Aarrild sø.

I den nordlige del af plantagen går en anden rute omkring Stribsø, Ålestrømmen, Bosdal og  Klitsøen. 

Se ruterne på udinaturen.dk

Kærgaard Plantage

Fra Børsmose Strand udgår en lang og en kort rute i den sydlige del af plantagen. Den lange kommer forbi bålhuset Oktogonen.

P-pladsen ved Nørreenge er start og mål for en ca. fire km lang tur gennem løvklitterne og forbi Gråmule Bjerg. Fra p-pladsen er der også forbindelse til stierne ved Filsø.

Se ruterne på udinaturen.dk

Blåbjerg og Nyminde Plantager

Gul tur er afmærket fra Blåbjerg til Henne Strand (8 km). Ruten kan afkortes til to rundture på hhv. 1,5 km og 3 km.

Ruten går forbi et gammelt, fredet egekrat, som er en af de få naturlige skove i området. Den korte, gule tur fører gennem en tidligere grusgrav, hvor man kan se, hvordan flyvesand ligger oven på den gamle morænejord.

Den gule rute i dens fulde forløb fører til den sydlige udkant af Lyngbo Hede.

Blå tur på 1,5 km udgår fra p-pladsens nordside. Ruten fører gennem et meget bakket terræn og kan benyttes som kondirute.

Fra øst fører stien videre over parabelklitten "Stormfulde højder".
Rød tur på 2,5 km udgår fra p-pladsens nordside. Ruten går forbi nogle af plantagens store nåletræer og videre til Rævebakken.

Læs mere i vandretursfolderen: Blåbjerg-Nyminde Plantage

Cykelruter

Nationale cykelrute nr. 1 – også kaldet Vestkystruten – skærer gennem landskabet fra Nymindegab til Ål.

Læs mere her

Du må cykle på alle stier og skovveje i plantagerne, men ikke i skovbunden og op og ned ad klitterne. 

Er man ude efter en alternativ cykeltur i naturen, kan man i Nr. Nebel leje skinnecykler og tage turen på skinnerne til Nymindegab og tilbage igen. Undervejs er der flere rastepladser og en grillhytte.

Se mere på skinnecykler.dk

Mountainbike

Blåbjerg og Bordrup Plantager lægger skovstier til et par af landets bedste mountainbikeruter.

Ruterne i Blåbjerg Plantage er endda klassificeret som et af de ”10 spir” – 10 særligt gode MTB-ruter på naturstyrelsens arealer.

I Blåbjerg Plantage finder man en grøn rute på ca. 4 km, en sort rute på ca. 7 km og en hvid rute på 13 km. Den grønne er den mest begyndervenlige, mens den sorte er sværest. På sort rute skal man blandt andet forcere den berygtede Rævebakke to gange.  Den hvide er en hurtig rute, som kan køres af de fleste

I Bordrup Plantage findes tre MTB-ruter af forskellig længde og sværhedsgrad. Den grønne rute på 6 km er let og kan køres af alle, mens den blå rute på 8 km giver flere udfordringer. Den blå rute er desuden forsynet med ekstra sorte sløjfer, som rummer svære elementer.

MTB-ruterne i Bordrup Plantage

MTB-ruterne i Blåbjerg Plantage

På hesteryg

Der er gode muligheder for både at besøge områdets skove til hest og galoppere i vandkanten på de lange, brede sandstrande.

Det er tilladt at færdes til hest på den ubevoksede strandbred i perioden fra den 1. september til den 31. maj.

Der er ridestier i Nyminde, Blåbjerg, Vrøgum, Oksby og Ho Plantager.

Se stiernes placering på udinaturen.dk

Læs mere om Ridning i naturen

Tag hunden med

Hunde skal være i snor i områdets skove med undtagelse af de fire hundeskove, som findes i Oksby, Ål,  Nyminde Plantager og Nørre Nebel Skov.

Der er adgang til hundeskoven i Oksby fra Blåvandvej, til hundeskoven i Ål fra Præstegårdsvej,  til hundeskoven i Blåbjerg fra Sdr. Klintvej og til hundeskoven i Nørre Nebel Skov fra Kollevej.

Se hundeskovenes placering på udinaturen.dk

I sommerhalvåret, fra april til og med september, skal hunde være i snor på stranden. I vinterhalvåret, fra oktober til og med marts, må du gerne lade din hund være løs på stranden, men kun hvis den er under fuldt herredømme.

Læs mere om hund i naturen

Gå på jagt

På alle Naturstyrelsens arealer i området sker der jagtudlejning. Eneste undtagelse er Vejers Plantage, som benyttes til invitationsjagter.

I plantagerne Nyminde, Blåbjerg, Vrøgum, Ål, Bordrup, Oksby og Ho lejes jagten ud. Princippet er, at ledige lejemål udbydes for en periode på fem år og jagten går normalt til den højestbydende.

For at give flere jægere mulighed for at opleve jagt på krondyr, tilbyder Naturstyrelsen desuden jagter af en enkelt dags varighed. 

Enkeltdagsjagter kan købes her

 Udover at give de deltagende jægere en jagtoplevelse, benyttes jagterne til at informere om kronvildtforvaltning. Jagterne holdes i Blåbjerg og Kærgård Plantager.

Læs mere om Oksbøl Krondyrreservat

 

Tag på stranden – og find rav

Vesterhavet, klitterne og de brede sandstrande er en magnet for mange turister og er med til at placere Varde Kommune på andenpladsen over de kommuner, der modtager flest turister i Danmark.

Hele kysttrækningen fra Blåvand til Nymindegab er oplagt til strandture, og særligt populære er strandene ved Blåvand, Vejers, Henne og Nymindegab.

På denne kyststrækning vil man opleve et unikt klitlandskab, og som et ekstra trækplaster finder man også resterne af Atlantvolden – det sammenhængende bunkersystem, som den tyske besættelsesmagt etablerede i klitterne under 2. Verdenskrig.

Strandene er blandt landets bedste, hvis man er på udkig efter rav. Efter en god storm er det med at være tidligt ude og lede i opskyllet tang og lignende, hvis man vil have en god chance for at finde et par klumper af det eftertragtede ”havguld”.

Er man interesseret i rav, er Ravmuseet i Oksbøl et besøg værd.

Læs mere om Ravmuseet

 

Lystfiskeri

Udover kystfiskeri, som naturligvis er populært blandt lystfiskere i området, så er der også fem søer på Naturstyrelsens arealer, som er gode mål, hvis man vil have snøren i vandet.

Der gælder blandt andet Strib Sø i Vejers Plantage, hvor der kan fanges skaller, aborrer og gedder.

Her er fiskeriet frit , hvis man har det lovpligtige fisketegn. Derudover er der fire søer hvortil man kan løse fiskekort.

Information om fiskeriet og salgssteder af fiskekort kan findes på udinaturen.dk 

Bålpladser

Der er fem store, overdækkede bålpladser med faste grillinstallationer i plantagerne.

Se bålhusenes præcise placering på udinaturen.dk

Man skal huske at medbringe brænde eller kul.

 • Bålhuset, Oksby. Adgang fra Blåvandvej.
 • Ho Ellipsen. Adgang fra Skallingvej. 
  Se mere her 
 • Ballonparken, Vrøgum. Indkørsel fra Baunehøjvej.
 • Oktogonen, Kærgård Plantage. Indkørsel fra Kærgårdvej.                                                            
 • Brudebjerge, Nyminde. Adgang fra Gl. Gabvej, Vestkyststien eller på skinnecykel.

Overnat i Krondyrreservatet

Der er en række primitive overnatningspladser i området:

 • Ved Skomagerhuset i Ho, adgang fra Skallingvej.
 • I Oksby Plantage, ved Kolonnevej.
 • Øst for Oktogonen i Kærgård Plantage, indkørsel fra Kærgårdvej.
 • Ved Skydebanehuset i Nyminde, adgang fra Søndre Klitvej.
 • Shelterpladsen ved Nebel Bjerg i Nørre Nebel Skov

Der er desuden fri teltning i den østlige del af Ho Plantage.

Læs mere om reglerne for fri teltning

Se overnatningspladsernes placering på udinaturen.dk