Dyr
Krondyr
Krondyrreservatet, som strækker sig næsten ubrudt fra Ho i syd til Nymindegab i nord, rummer en af landets største bestande af kronvildt. Det er et ideelt leveområde for krondyrene, som kan søge føde på de åbne områder og dækning i skovene. De første krondyr i nyere tid blev observeret i Oksbølområdet i 1908, og de blev grundstammen til den bestand, man kan se i dag.
Krondyr er landets største landpattedyr. De lever i flokke, der kaldes rudler, og kan ses i hele området, men der er særligt gode chancer i Vejers Plantage og ved Grærup Langsø, hvor man på de stille septemberaftener kan få en unik oplevelse ved lyden af de store hjortes brunstbrøl.
Læs mere om krondyr
Havørn
Der er i øjeblikket blot to ynglende havørnepar i Vestjylland, og det ene har rede i Vrøgum Plantage. Havørnen er Nordeuropas største rovfugl og har et vingefang på op til 2,5 m. Den store fugl har spisekammer ved Filsø, hvor man kan opleve den jage. For at give havørnene fred til at yngle, er der ikke adgang i området omkring reden i plantagen.
Oddere
Odderen kan man støde på over det meste af området, hvor den holder til i klitsøerne og i de mange mindre vandløb, som eksempelvis Henne Mølleå. Den findes også i den sydlige del af Nymindestrømmen, hvor der ikke er fjordvand.
Læs mere om odderen
Gallowaykvæg
Kvæg forbinder man typisk med åbne marker, men i Ål og Blåbjerg Plantager samt ved Nymindestrømmen vil man også se kvæg, der græsser mellem træerne. Naturstyrelsen har en del Gallowaykvæg, som er en langhåret og hornløs skotsk kvægrace, gående i indhegninger som led i en naturdrift, hvor kvæget græsser heder, klitheder og skovbund. I skovene sørger kvæget bl.a. for at holde uønskede planter som glansbladet hæg nede. Galloway er den ældste britiske kvægrace og er bl.a. kendetegnet ved at kunne overleve på næringsfattige arealer som heder. Gallowaykvæget kan også ses i Nymindestrømmen.
Strandtudser
Strandtudsen kan bl.a. kendes på sin tydelige gule stribe ned langs ryggen. Hannen har i yngletiden en stor blålig eller lilla kvækkepose under struben. Den lever i klitterne i nærheden af vandet og i Nymindestrømmen, og dens kvækken høres næsten kun om natten. Et større kor af strandtudser kan høres op til 2 km væk.
Læs om strandtudsen