Aktiviteter på Fur

Med luft under vingerne

Fur har sin egen landingsbane. I 1992 fik gårdejer Poul Erik Haubo flycertifikat, og så lavede han sin egen landingsbane.

Landingsbanen er en 600 x 20 meter lang græsbane og er beliggende 12/30, som det hedder i fagsproget. Banen er markeret med hvide reflektionspæle, og der er vindpose ved pladsen.

Prisen for at lande sit fly på Fur? Flyvepladsen er en selvbetjeningsplads, hvor gæsterne betaler, hvad de har lyst til.

På flyvepladsen er kort og cykler, som gæsterne kan bruge.

Læs mere om flyvepladsen på fur-flyveplads.dk

Byen

På sydøstsiden af Fur ligger øens landsbyer, der nærmest er vokset sammen til en sammenhængende by. Den ældste landsby er Nederby, hvor kirken blev opført før 1126, men arkæologiske udgravninger af mere end 50 huse fra vikingetiden viser, at Nederby blev grundlagt allerede omkring år 700. I løbet af den tidlige middelalder opstod landsbyen Madsbad vest for Nederby og landsbyen Debel endnu længere mod vest. I dag er havnelandsbyen ved Stenøre Furs største landsby og pudsigt nok også den yngste. For godt 100 år siden lå der kun to ejendomme ved færgestedet, nemlig Møllegården og færgemandens gård (nu Fur Færgekro).

I første halvdel af 1800-årene blev en del af landsbyernes gårde flyttet ud i markerne og på hederne, der blev opdyrket. Derfor er Sydfur i dag præget at talrige spredtliggende ejendomme, der ligger strøet ud over markerne, og sammenvoksede landsbyer.

På Fur er der flere spise- og overnatningsmuligheder samt gallerier og butikker.

Ved færgelejet ligger Fursund Turistinformation

Læs mere på Furs hjemmeside furnyt.dk

Sejlads

I Limfjorden er sejlads ofte behagelig. Bølgerne er sjældent barske, vejret er forholdsvist mildt, og der er næsten altid kort til næste havn.

I Stenøre – helt mod syd – ligger Fur havn, der har det Blå Flag. Tæt på havnen ligger Fur Arena – et aktivitetsområde med legeplads, boldbane, tennisbaner, multiboldbane, 18-hullers minigolfbane, skateboardbane med to ramper og petanquebaner.

Læs mere om faciliteterne i Fur Havn på skive.dk

Vandreruter

Der er fem afmærkede vandreruter på Fur.

Gul rute er 3,2 kilometer lang. Turen går forbi Rødstenen (Seværdighed 10) og Den røde Sten (Seværdighed 11). Husk gummistøvler.

Rød rute er 5,5 kilometer lang. Turen går blandt andet forbi Knudeklinterne (Seværdighed 2).

Blå rute er 2,8 kilometer lang. Fra stranden er der udsigt til Salling og Himmerland.

Grøn rute er godt en halv kilometer lang. Ruten begynder ved Gammelhavn (Seværdighed 17).

Hvid rute er 5,8 kilometer lang. Turen går forbi Hwistelstow (Seværdighed 4).

Har du lyst til en anden rute, kan du besøge Trolderuterne.dk, hvor du får oplyst alternative ruter på øen.

Kano og Kajak

Limfjorden ved Fur er et af landets bedste kano- og kajakfarvande. Mens pagajen glider gennem vandet, dukker den spættede sæl ofte op og kigger nysgerrigt, inden den dykker og svømmer væk igen. På grund af de forholdsvis små afstande i fjorden, bliver bølgerne sjældent større, end de er til at klare med lidt erfaring i bagagen.

For folk på langfart er overnatningspladsen for enden af Råkilde Kærvej på den nordvestlige del af øen et godt rastested. Det er tilladt at tænde bål ved overnatningspladsen.

Se mere om overnatningspladsen på udinaturen.dk

Læs mere om kano og kajak

Cykling

Fur er altid et besøg værd, men øen bliver nok oplevet bedst fra cykelsadlen. På øen er der både udfordrende bakker og længere, lige stræk, hvor cyklister kan nyde udsigten.

Øens størrelse er samtidig et plus. Det er muligt at have en fast base et sted på øen og så tage dagsture ud i landskabet.

Der findes tre afmærkede cykelruter på Fur. En blå kystrute, en grøn bakkerute til toppen af Fur og en rød butiksrute til gallerier og forretninger.

Rutekort kan købes i Fursund Turistinfo ved Fur Havn.

Badning

Strandene på Fur er generelt alle gode, men nogle er selvfølgelig bedre end andre. Bunden i Færker Vig er generelt fyldt med sten, mens stranden ved Færker Odde er langt bedre.

Der er deciderede badestrande ved Østklinten (Seværdighed 12) og Gammelhavn (Seværdighed 17). Om sommeren bliver der lagt badebroer ud ved Fur Bådelaug nær havnen og ved Færker Odde.

Under rolige vejrforhold er der gode snorkelmuligheder langs nordkysten. På helt lavt vand kan du falde i staver over flotte søanemoner og se krabberne spankulere rundt på bunden. På en god dag er sigtbarheden utrolig.

Læs mere om badning

Margueritruten

Margueritruten er en bilrute, som viser dig vejen igennem nogle af de skønneste steder i Danmark. Desværre må ruten ikke køre forbi det samme sted to gange, hvorfor Fur ikke er med på ruten. Med det skrevet, kører ruten gennem det nordlige Salling, og så er det jo bare at dreje mod nord, når du kører gennem Selde.

Læs mere om Margueritruten og planlæg din tur

Fiskeri

Har du fiskestangen med i bagagen, er Fur et ganske godt sted at smide snøren i vandet. Fursund Turistinformation har beskrevet flere gode lystfiskesteder.

Læs mere på ferievedlimfjorden.dk

Der fiskes primært efter havørred og hornfisk.

Før du smider snøren i vandet, skal du indløse fisketegn. Det kan du blandt andet købe hos Fursund Turistinformation.

På hesteryg

Der er ingen afmærkede ridestier på Fur. På offentlige arealer må du ride i skridt, trav og tølt på asfalterede veje, stenlagte veje og grusveje, der er bredere end 2,5 meter samt på andre veje, hvor det ifølge skilte er tilladt. I perioden 1. september til 31. maj er ridning tilladt på den ubevoksede strandbred og direkte ned dertil, hvis der er lovlig adgang til stranden.

Læs mere om ridning

Gå tur med hunden

Hunde er velkomne på Fur – så længe de er i snor. Skal din hund løbe frit, skal du finde en hundeskov på fastlandet.

Læs mere om at have hunden med i naturen

Find en hundeskov på udinaturen.dk

Geocaching

Fur er mere end moler, askelag, god mikrobryg og fossiler. Flere steder på øen gemmer sig nemlig såkaldte geocacher, der er ”skattene” i hobbyen Geocaching.

Kort fortalt handler geocaching om, at man ved hjælp af en GPS-modtager eller en smartphone skal finde geocachers – en lille boks, der kan indeholde alt fra nøgleringe til avisartikler. Når man har fundet cachen, tager man en af tingene med sig. Og efterlader en ny skat til den næste skattejæger.

I geocachen finder du en logbog, hvor du skriver, at du har fundet skatten. Når du kommer hjem fra skoven, logger du på Geocaching.com, hvor du indberetter, at du har fundet cachen.

Læs mere om skattejagten på geocaching.com

Se på stjerner

Med et areal på 22 km2 og mindre end 1.000 indbyggere er der langt mellem huse og andre kunstige lyskilder på Fur. Ikke mindst på nordvestligste del af øen. På en skyfri nat er de stejle skrænter derfor et perfekt sted at betragte stjernerne og nattehimlen. Gode steder er ved Knudeklinterne (Seværdighed 2) eller badestranden ved den hvide vandrerute. Har du soveposen med, kan du for eksempel slå dit telt op på den primitive overnatningsplads for enden af Råkilde Kærvej.

Lær mere om nattehimlen på phys.au.dk

Fossiljagt

På Fur er fortiden hele tiden tæt på. Helt bogstaveligt. For undergrunden (og museet) er fyldt med oldgamle fossiler.

Moleret i Furs undergrund giver fossilskattejægerne en unik mulighed for at gå på opdagelse i en verden, der sidst så dagens lys for mange millioner år siden.

For godt 55 millioner år siden var Danmark et hav, hvor mange planter, fisk og andre dyr døde på grund af iltsvind. Dyrene faldt til bunden af havet, hvor de blev indesluttet og bevaret af moleret.

Der er flere gode steder at lede efter fortiden – Knudeklinterne og Stendal Graven er to af stederne.

Men du kan ikke bare begynde at hakke løs. For kystklinterne gælder Kystbeskyttelsesloven: Du må gerne flække løse cementsten på stranden, men du må ikke hakke eller grave i klinterne.

Overnatningsmuligheder

Der er flere overnatningsmuligheder på Fur. Har du campingvognen spændt efter bilen, kan du svinge forbi Fur Camping med den tilhørende Råkilde Lejrskole.

Læs mere på furcamping.dk

Er du ikke til campingvogn og køjeseng, har du muligheden for at bruge Naturstyrelsens primitive overnatningspladser.

Kommer du i kajakken, kan du med fordel bruge pladsen for enden af Råkilde Kærvej.

Se pladsen på kort på udinaturen.dk

Mangler du forsyninger, ligger Fur Camping direkte mod syd.

Den anden overnatningsplads ligger ved Rødstenen. Der er kommunalt toilet 200 meter fra pladsen. Pladsen kan også bruges af folk, der er på langtur i havkajakken eller kanoen. Men for at komme til teltpladsen vil I skulle bære jeres fartøjer et godt stykke vej.

Se pladsen på kort på udinaturen.dk

Begge overnatningssteder har bålplads.

Læs mere om overnatning i naturen

Læs mere om alternative muligheder for logi hos Fursund Turistinformation