1. Fussingø Slot

Vest for Fussing Sø finder man Fussingø Slot gemt i et smukt bakket skovlandskab omgivet af gamle bøge og ege samt levende hegn. Slottet, der er opført i nyklassicistisk stil omkring 1795 på foranledning af grev Christian Ludvig Scheel von Plessen, er delvist bygget af genbrugsmaterialer. Her har man anvendt munkesten, dørkarme, døre, rudeglas, vinduesoverligger samt tømmer i tagkonstruktionen, gulve og etageadskillelser fra den gamle borg, der blev nedrevet få år forinden. Arkitekten var formentlig Anders Kruuse. Det nye slot er i én etage med en høj kælder og er næsten udelukkende blevet brugt som sommerresidens. Slottet var en del af et gammelt gods, der omtales så tidligt som 1540.
I 1947 blev slottet konfiskeret af den danske stat fra den tyske ejer lensgreve Carl Ludwig Scheel-Plessen som en slags krigsskadeerstatning. En kontroversiel beslutning som der endnu i dag sættes spørgsmålstegn ved.
Til slottet hører avlsbygninger, der blev opført i 1910-11, efter at de tidligere stråtækte bygninger brændte. I dag står heste- og kostald tomme, mens svinestalden er indrettet som naturlokale til brug for foreninger og naturvejledning. Laden rummer diverse maskiner. De øvrige bygninger bruges som kontor for Naturstyrelsen, Kronjylland, funktionærboliger og en naturbørnehave.
Slottet har kun åbent i løbet af året i forbindelse med forskellige arrangementer som udstillinger af kunst- og kunsthåndværk osv. Der kan dog aftales grupperundvisninger for 10-50 personer hos Fussingø-gruppen.
Find flere oplysninger på fussingoeslot.dk
Parken er åben for offentligheden året rundt. Slottet hører ind under Fussingø Gods som råder over 700 hektar skov og 250 hektar agerjord, der drives med økologisk planteavl, mens de lavtliggende enge er bortforpagtede til græsning.