Året rundt på Fyns Hoved

Forår

I marts måned dukker de første padder op i vandhullerne, og trækfuglene begynder at indfinde sig. Ved Horseklint kan du hele foråret følge de store forårstræk af fugle, der er på vej mod nord.

I april bliver o verdrevene grønne. Hugormene kommer frem, og på en solrig dag kan du være heldig at møde dem, når de varmer sig på stierne. Du kan kende hugormen på dens zigzag-striber.

Hulkravet kodriver står med smukke lysende gule blomster, men hulkravet kodriver har ikke altid kun været til pynt. Tidligere blev plantens tørrede rod brugt som medicin mod vejrtrækningsproblemer. Selve blomsterne er blevet brugt til mange forskellige ting, blandt andet som beroligende medicin og som hudcreme.

Fra 1. april til 15. juli yngler de mange fugle i fuglereservaterne på Lillestrand og Tornen, derfor er der ingen adgang til disse områder i perioden.

I maj springer hvidtjørnen ud og blomstrer frem til slutningen af juni. Det hvide blomsterflor dufter helt fantastisk. Også Engelskgræs og Ranunkel springer ud og blomstrer på overdrevet frem til september.

Sommer

I juni kvækker strandtudsens hanner højlydt for at tiltrække hunnerne. Især på lune sommeraftener er der gode muligheder for at høre tudserne kærligserklæringer.

I august, når varmen har fået fat, er der et væld af sommerfugle at studere på Fyns Hoved og Jøvet.

På strandvoldene blomstrer de blå Slangehoveder. Også Strandkålen står i blomst. Som navnet indicerer, er Strandkål spiselig, den er oven i købet smækfyldt med sunde mineraler og så er den en trendy ingrediens i det moderne nordiske køkken. Man kan spise både stænglerne, bladene og de uudsprungne blomster.

Efterår

Nu kommer efterårets fugletræk. Ved Horseklint kan du følge de store træk af fugle, der søger vinterly i syden.

Vinter

Når det er rigtig koldt med frost, kan du studere isen, der arbejder i fjorden.