Efterår
Det er stadig lunt i vejret, men solen går tidligere ned og derfor er september en god måned at nyde en aften udendørs ved bålet. I kan lokke fantastiske natsværmere til, hvis I væder nogle stofstrimler med en god blanding af rødvin og honning og hænger dem op i træerne. Natsværmerne vil sværme rundt om stoffet for at suge dets ’nektar’.
Det er også nu, at du med lidt held kan finde svampe. Tag en god svampebog med, så du ikke kommer til at spise en giftig en af slagsen.
På nogle af skovens sydvendte skrænter kan du lige nu finde brombærkrat og plukke masser af søde, mørke bær. Hvis I ikke spiser dem alle, mens I plukker, har I måske nok med hjem til at lave et par glas marmelade.

Du kan finde søde brombær i Geelskov. Foto: Colourbox
Det er nu, inden det bliver for koldt, at du kan se skovmyrerne søge mod tuerne. Skovmyrer tåler ikke frost og dør, hvis det fryser med så lidt som 1-2 grader. Derfor trækker de nu alle sammen ned i myretuens indre eller den del af tuen, der ligger under jorden. Herinde nedbrydes de døde plantematerialer, som myrerne har bygget tuen af. Og når svampe og bakterier nedbryder tuen, udvikles varme, der hjælper til at holde myretuen – og dermed myrerne – frostfri.
Skovskaden, der mest kendes for sin hæse stemme, som er en karakterlyd i de danske skove, har i øjeblikket travlt med at hamstre agern og bog. Den flyver i pendulfart mellem gode frøkilder og gode skjulesteder. Fuglen kan have flere agern ad gangen i sin strubepose. Det indsamlede vinterforråd gemmes i skovbunden op på den måde er skovskaden med til at plante nye ege- og bøgetræer. Ganske imponerende kan fuglen dog i vidt omfang huske, hvor den har gemt sit lager – også selvom landskabet er forvandlet af sne.