Løvtræer
Bøg: Vil du nyde bøgen, skal du gå i Geel Skov. Særligt i den vestlige og nordlige del af skoven er det dette mest almindelige løvtræ i Danmark, som dominerer. Bøgetræer ser lidt forskellige ud afhængig af, hvordan de er blevet dyrket. Hvis træet står frit og dermed får masser af sollys, udvikler det en kort tyk stamme, der forgrener sig langt nede, så det får en vældig krone. Vokser et bøgetræ derimod inde imellem en masse andre bøgetræer, får det kun lys ovenfra, og så bliver sidegrenene tyndere, stammen slank, og kronen sidder højt til vejrs. Det er de høje og slanke, som du vil se flest af her.
Det siges, at bøgen er årsag til, at bogstaver hedder bogstaver. I vikingetiden kaldte man bøg for bog. Når vikingerne skulle skrive noget, skar de en stav af bøgetræ og snittede runer ind i den. Og fordi bøg hed bog, kom sådan en bøgestav til at hedde en bogstav. Sådan fik bogstaverne deres navn.
Bøgetræerne i Geel Skov forynges naturligt ved at gamle træer dør, mens andre dukker op.
Eg: Egetræer findes også i Geel Skov, om end mindre udbredt end bøg. Eg befinder sig i samme del af skoven, som øvrige bøgetræerne men bliver ikke så høje – højst 25 meter. Til gengæld bliver de tykke – virkelig tykke, og nogle bliver krogede og troldeagtige. De gamle ege på flere hundrede år kan nemt have en omkreds på fem-syv meter. og har grov skorpebark med meget dybe furer. På yngre ege er barken mere glat.
Egetræer udvikler en form for livsforsikring i form af små kviste, der vokser frem i bundter direkte ud af stammen. Kvistene kaldes vanris og kan udvikle sig til nye krone, hvis træets store grene skulle blive beskadiget eller brække af under en storm.
I Geel Skov bliver egetræet plantet, mens bøg selv står for at sikre de nye generationer.

I Geelskov finder du både løvtræer og nåletræer. Foto: Tobias Markussen