Smertestillende og febernedsættende
Vi ved også, at opiumsvalmuen var velkendt i Danmark allerede fra år 0, hvor den er kommet til landet fra romerne og blev brugt som smertestillende middel. Det har sikkert været tiltrængt, når vikingerne har været i kamp.
I de levende hegn i Gl. Lejre kan du også finde slåen og hyld. Hylden er i den nordiske mytologi knyttet til Freja, og både blomster og bær kan anvendes mod forkølelse.
Vølvens bulmeurt
Da man renoverede haven ved Gl. Kongsgaard i Gl. Lejre i 1990, fandt man bulmeurt på Klintebakken. Bulmeurt har været brugt som lægeplante siden vikingetiden. Frøene kan spire efter at have ligget i dvale i 800 år.
Ved vikingeborgen Fyrkat i Nordjylland har man i en grav fundet frø fra bulmeurt i en lille læderpung. Bulmeurt virker hallucinerende, og man mener, at den afdøde i graven var en såkaldt vølve – en spåkone i hedensk tid. Med sig i graven havde hun foruden bulmeurtfrøene en stav, der var en del af vølvens udrustning. Bulmeurt er også fundet i haven ved Hestebjerggård.
En stor artsrigdom
Af andre planter, som du kan finde, og som vikingerne måske har kendt til, kan nævnes ramsløg, blåhat, almindelig sankthansurt, slangehoved og rød tvetand. På Grydehøj findes også bakke-nellike, tjærenellike og hunde-viol.
I det hele taget er artsrigdommen stor på arealerne på og ved de gamle gravhøje og fortidsminder, hvor jorden aldrig er pløjet og gødet. Man regner med, at man på bare en kvadratmeter af de allerbedste overdrev kan man finde op mod 50 forskellige plantearter.
Læs mere om planter i Miljøstyrelsens artsleksikon