8. Badning

Trænger du til en svalende dukkert efter traveturen? Svaret ligger lige for – slå et smut forbi Banedammen i den østlige del af plantagen. Søen blev udgravet omkring 1970 i et område med smeltevandssand. Vandet er meget klart, surt og næringsfattigt.

Området ved Banedammen er egnet for gangbesværede. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke må køre i bil til Banedammen.

Læs mere om Banedammen på udinaturen.dk

9. Få en lille ski på

Svusj, svusj, svusj… når sneen ligger tyk over Gludsted Plantage, bliver der kørt langrendsløjper op på en del skovveje. Ruterne varierer, men som udgangspunkt bliver der hvert år lavet to løjper. Den ene begynder ved p-pladsen på vestsiden af rute 13 nord for Kolpendal Hede, mens den anden starter ved p-pladsen ved Tyvkærvej.

Hold dig orienteret på Naturstyrelsen.dk

Cykling

Det er selvfølgelig tilladt at cykle på skovvejene i Gludsted Plantage. Blandt andet på Hjorteruten, som du kan læse mere om under ”Vandreruter”.

Læs mere om cykling i naturen

Vandreruter

De lange, lige skovveje i Gludsted Plantage er en lise for vandretursentusiaster. Her giver naturen oftest kun genlyd af knasende grus under støvlerne.

Der er en enkelt afmærket rute i plantagen. Hjorteruten er en 67 kilometer lang vandre- og cykelrute, der i stor udstrækning følger kommunegrænsen for den tidligere Nørre Snede Kommune.

Se ruten på visitikast-brande.dk

Løberuter

I den sydlige ende af plantagen – mod Gludsted – har Gludsted Gymnastik & Idrætsforening opstillet tre løberuter.

5 km – markeret med sort.
10 km – markeret med blå.
15 km – markeret med rød.

Klar… snør skoene… parat… Løb!

Bålpladser og overnatningsmuligheder

For de eventyrlystne er der fri teltning i hele Gludsted Plantage, men vil du have lidt bekvemmeligheder som borde, bænke, bålplads og skovlokum, kan du bruge plantagens primitive overnatningsplads ved Trotylsøen tæt ved Stjernen (Se Seværdigheder 2).

Læs mere om overnatning ved Trotylsøen på udinaturen.dk

Læs mere om overnatning i naturen

Se flere bål- og overnatningsmuligheder på udinaturen.dk

Ridning

Der er ingen afmærkede ridestier i Gludsted Plantage, men du må gerne ride på skovvejene. Men vist hensyn. Heste i hurtige gangarter som trav, tølt og galop ødelægger nemlig skovvejene for cyklister, barnevogne, kørestole og dårligt gående.

Læs mere om reglerne for ridning i naturen

Gå tur med hunden

Hunde er velkomne i Gludsted Plantage – så længe de er i snor. Skal din hund løbe frit, skal I bruge en af plantagens hundeskove. I området træner blandt andet politiet og militæret deres hunde. De specielle former hundetræning kræver, at du får en særlig tilladelse fra Naturstyrelsen.

Mod nord ligger plantagens største hundeskov, hvor der er handicapvenligt toilet, borde og bænke samt indhegning til hvalpe.

Læs mere om den nordlige hundeskov på hundeskovene.dk

Den sydlige hundeskov på 2,5 ha ligger ved Palmelunden ved p-pladsen, hvor Isenbjergvej og Gludstedvej mødes.

Læs mere om den sydlige hundeskov på hundeskovene.dk

Bær og svampe

Om efteråret er Gludsted Plantage et fremragende sted at samle tyttebær og svampe. Af samme grund er Gludsted Plantage et yndet udflugtsmål for samlere i alle aldre.

Traditionelt bliver skovvejene i plantagen åbnet for bilkørsel den sidste weekend i august. Så er det lettere at komme tæt på tyttebærrene.

Hold dig orienteret på Naturstyrelsen.dk Link: http://naturstyrelsen.dk/lokale-enheder/midtjylland/ – og husk, at du kun må plukke til eget forbrug.

Læs mere om bær og svampe under Dyr og planter

Geocaching

Gludsted Plantage er mere end flot natur og kronvildt. Flere steder i plantagen gemmer sig nemlig såkaldte geocacher, der er ”skattene” i hobbyen Geocaching.

Kort fortalt handler geocaching om, at man ved hjælp af en GPS-modtager eller en smartphone skal finde geocachers – en lille boks, der kan indeholde alt fra nøgleringe til avisartikler. Når man har fundet cachen, tager man en af tingene med sig. Og efterlader en ny skat til den næste skattejæger.

I geocachen finder du en logbog, hvor du skriver, at du har fundet skatten. Når du kommer hjem fra skoven, logger du på Geocaching.com, hvor du indberetter, at du har fundet cachen.

Læs mere om skattejagten på geocaching.com

Se på stjerner

Med et areal på 35 km2 er der langt mellem huse og andre kunstige lyskilder i Gludsted Plantage. På en skyfri nat er de store vidder derfor et perfekt sted at betragte stjernerne og nattehimlen. Gode steder er toppen af Isenbjerg Bakkeø (se Seværdigheder 1) eller observationstårnet ved Stjernen (se Seværdigheder 2). Har du samtidig soveposen med, kan du slå dit telt op, hvor du har lyst, men plantagens to primitive overnatningssteder er begge gode. Link til bål- og overnatningsmuligheder.

Lær mere om nattehimlen på phys.au.dk