1. Grønholt Voldsted

Midt i Grønholt Vang ligger Grønholt Voldsted tæt ved Præstemosevej. Voldstedet består af en kvadratisk høj på 3-4 meter omgivet af en cirka 5 meter bred voldgrav. Ved foden er banken cirka 30 x 30 meter, mens den på toppen er cirka 18 x 18 meter. Oven på højen har der højst sandsynligt stået et tårn af træ omgivet af et palisadehegn. Voldstedets høje borgbanke med voldgraven omkring er en borgtype kaldet en motte. Denne borgtype blev især brugt af europæiske stormænd i den tidlige middelalder.
Man ved ikke, hvem der byggede Grønholt Voldsted, da der ikke findes middelalderlige beskrivelser af stedet. Men voldstedet er efter al sandsynlighed bygget i middelalderen af en stormand, der ville sikre sig selv og sin familie.
De ældste kilder, der nævner voldstedet, stammer fra 1700-tallet. Disse kilder fortæller alle, at voldstedet lå i Tulstrup Hegn. Det skyldes, at skellet mellem Gamle Grønholt Vang og Tulstrup Hegn dengang lå 150 meter vest for voldstedet – hvilket også kan ses på gamle kort. I slutningen af 1700-tallet blev skellet imidlertid rykket et par hundrede meter mod øst, og dermed kom voldstedet til at ligge i Gamle Grønholt Vang.
I 1851 foretog Frederik 7. en udgravning af voldstedet. Han fik gravet to tværgående snit vinkelret på hinanden gennem banken. Kongen har sandsynligvis ledt efter spor fra en stenbygning, men man fandt intet ved udgravningen, ligesom man overså eventuelle stolpehuller fra trækonstruktioner på toppen af voldstedet. Frederik 7. efterlod stedet i en sørgelig forfatning, men i 1936-38 blev voldstedet restaureret. Grønholt Voldsted er i dag et fredet fortidsminde.