1. Hærvejen

Hærvejen er Danmarks ældste eksisterende vej og går langs vandskellet (højderyggen) fra Viborg til grænsen og videre til det gamle Dannevirke ved Slesvig. Der er spor efter færdsel på Hærvejen fra år 1000 og i en uafbrudt periode op til 1800-tallet.
Mellem Hundshoved og Øster Nykirke ligger en af de bedst bevarede strækninger af Hærvejen. Kun 300 meter fra hinanden ligger udspringene af Skjernåen og Gudenåen, der løber mod henholdsvis vest og øst. Højderyggen netop her var den smalle og naturlige passage for pilgrimme, handelsfolk, studedrivere, soldater og andre, der ville undgå at krydse vandløbene på deres vej op og ned gennem Jylland.
Dette centrale stykke af Hærvejen blev fredet i 1959.
Turen er i sig selv en seværdighed, og du bør unde dig at gå en kortere eller længere tur ad Hærvejen og forestille dig, hvordan studedriverne drev de midt- og nordjyske bønders okser til markederne i Nordtyskland (på tysk hedder Hærvejen Ochsenweg). Hosekræmmere vandrede med deres varer. Fine damer og herrer på hesteryg eller i hestevogn. Pilgrimme på vej til de hellige steder Sydpå: Santiago de Compostela, Rom og så selvfølgelig Jerusalem. Eller nordpå til Trondheim i Norge, der også var et valfartsmål.
Som navnet siger, har Hærvejen også været vigtig i krigstid; for budbringere, soldater eller hele hærafsnit på vej i krig – eller på vej hjem igen. Og så selvfølgelig gøglere, tyveknægte og rakkerfolk.
I skovene og på græsmarkerne langs den nuværende gruslagte Hærvej er der mange steder tydelige rester af hulveje, især på dalsiderne ned mod åerne.
Hærvejen har nemlig aldrig været anlagt eller vedligeholdt. Den har dannet sine egne – forskellige – forløb. Studedriverne med deres kvægflokke gik typisk ad andre vejspor end heste, vogne og gående færdsel. Og hvis et spor var nedslidt, vådt og ufremkommeligt valgte man bare et nyt spor.
Dengang var Hærvejen ikke en tydelig grusvej, men otte, ti eller 12 parallelle hjulspor. I skoven ved siden af den nuværende grusvej ses stadig nogle af de mange vejforløb. Mange andre steder end netop her har Hærvejen haft forskellige forløb afhængig af, hvor det har været lettest at passere. Nogle steder med mange kilometers mellemrum.
Men ved vadestederne og her mellem kilderne blev de mange forskellige spor samlet.
En tydelig koncentration af hulveje ligger umiddelbart øst for Hærvejen nær P7.