En rig forhistorie
Selv om skoven altså ikke har nogen lang historie, så har hele lokalområdet en lang og spændende historie. Og landskabet mellem Værebro Ådal og Hove Ådal er spækket med dysser og gravhøje fra såvel stenalder som bronzealder.
Der er ingen tvivl om, at betingelserne har været gode for oldtidens mennesker. Jagten har været god, fjorden har ligget tæt på, og jorden har været frodig.
Det er da også en af dysserne fra stenalderen, som Gulddysse Skov er opkaldt efter. Gulddyssen ligger ved Gulddyssevej lige i skovens udkant med udsigt udover Værebro Ådal. Dyssen er en langhøj fra stenalderen, ifølge Kulturstyrelsen dateret til 3.950-2.801 f.v.t. Den måler 10x36 meter og har et velbevaret kammer og flere randstene, hvoraf flere står op. Andre er væltet. Langdyssen er fredet. På trods af navnet er der så vidt vides ikke fundet noget guld i dyssen.
Området, der i disse år bliver til Gulddysse Skov, har tidligere været landbrugsjord, og den frodige jord har sandsynligvis været dyrket i flere tusinde år. Jorden til skoven er købt og tilplantet i et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Jyllinge Vandværk, Roskilde Kommune og Københavns Energi.