Haderslev Tunneldal

Haderslev Tunneldal er et meget smukt naturområde fyldt med spændende seværdigheder lige fra de dejlige søer over Pamhuleskovene og Haderslev Dyrehave til de spændende kulturminder Christiansdal Vandkraftværk og museet på Tørning Mølle.

I tunneldalen forbinder cykle- og gangstier de dejlige områder og der er stillet en række faciliteter til rådighed for publikum som f.eks. frokostrummet ved Haderslev Dyrehave, fugletårnet ved Hindemade og overnatningspladsen nær Bergs Plads.

Dannelsen af Haderslev Tunneldal

Haderslev Tunneldal - Telefonguiden

Denne telefonguide dækker Haderslev Tunneldal. Nedenstående historie fortælles med udgangspunkt i piktogrammet der står i Haderslev Dyrehave.

Lyt til historien her  eller læs den herunder:

Herfra hvor du står, er der en god mulighed for at få en fornemmelse af hvordan en tunneldal ser ud.
Haderslev Tunneldal er den store dal, der går de 25 km. fra Vojens over Haderslev og videre til Haderslev Fjords udmunding i Lillebælt.

Hvis du vil vide hvordan tunneldalen blev til, så lyt til denne historie – den er spændende!

Udsigt over Haderslev Dam med Haderslev i baggrunden. Foto Wilhelm L. Fabricius

Vi skal tilbage til sidste istid, for mere end 15.000 år siden, hvor Haderslevområdet var dækket af et indtil 2 km tykt lag indlandsis. Om sommeren tøede det øverste af isen og vandet løb ned gennem sprækker til bunden. Her samlede vældige floder sig, som under isens voldsomme tryk blev presset til at løbe op ad bakke, gennem store tunneler, fra Haderslev Fjord til Vojens, hvor det igennem porte i indlandsisen løb ud i det åbne landskab. På vejen gravede floderne sig dybt ned i jordbunden og førte enorme mængder ler, sand og sten med sig. Da isen senere smeltede væk fra Haderslevområdet, lå de dybe, udgravede tunnelbunde tilbage – det vi i dag kalder Haderslev Tunneldal!