Sophies Kilde

Haderslev Tunneldal - Telefonguiden

Denne telefonguide dækker Haderslev Tunneldal. Nedenstående historie fortælles med udgangspunkt i piktogrammet der ved Bergs Plads.
Hør historien her Telefonguiden - Sofies Kilde eller læs den herunder

Sophies Kilde. Foto Martin Reimers
Sophies Kilde. Foto Martin Reimers

Hvis du følger stien langs dammen et kort stykke ind i Dyrehaven, kommer du på et tidspunkt til Sophies Kilde.

Kilden er blot en af en hel række kilder omkring Haderslev Dam, hvor de fleste findes på den an-den side af dammen. En sjov ting er, at man på den anden side af dammen i villaforhaverne ved Ribe Landevej, kan se flere små springvand. Det er artesiske kilder, altså kilder der har så stor kraft, at de ligefrem springer frem af jorden.

Men tilbage til Sophies Kilde.
Denne kilde springer ud lige der hvor sognegrænsen i gammel tid gik mellem Gammel Haderslev og Hoptrup Sogne. Vandet er meget rent, så hvis du er tørstig skal du endelig drikke løs. Der er masser af grundvand hvor det kommer fra, og det har en konstant kølig temperatur på 8 grader.

Du skal ikke lade dig forskrække af de røde belægninger i kildedammen og afløbet. Det er okker, altså jern, som der er ca. 100 gange mere af i Sophies kilde end i almindeligt postevand. Det er ufarligt, ja, nogen mener ligefrem at kildevandet er helbredende, så drik bare løs.