Dyrehaven - december-maj
Haderslev Tunneldal - Telefonguiden
Denne telefonguide dækker Haderslev Tunneldal. Nedenstående historie fortælles med udgangspunkt i piktogrammet der står i Haderslev Dyrehave.
Hør historien her
eller læs den herunder:
Dådyr og krondyr i Haderslev Dyrehave. Foto Wilhelm L. Fabricius.
Der lever to hjortearter i dyrehaven. Ca. 200 plettede dådyr og omkring 20 store krondyr.
I vinterperioden er krondyrene gråbrune og dådyrene grå med lys bug. Blandt dådyrene findes der enkelte individer, som er hvide eller sorte.
Krondyrene vejer dobbelt så meget som dådyrene og de er tydeligt større.
Kalve og hundyr af begge arter færdes i store flokke. Flokkene opholder sig i vinterhalvåret mest i skovene, særligt i skoven vest for Nørskovgård, hvor de fire foderpladser findes.
På foderpladserne fodres dyrene dagligt med ensilage af korn og græs og der er størst mulighed for at se dyrene her.
Om vinteren bevæger hjortene sig så lidt som muligt, for at spare på energien.
I løbet af marts begynder græsset at spire og hundyrene og kalvene trækker ud på sletterne for at spise af det friske græs. De drægtige hundyr har brug for det proteinrige nye græs, så deres fostre kan vokse godt til. Særlig om morgenen og aftenen kan man se dyrene ude på de åbne sletter. Hjortene bliver ved med at komme på foderpladserne og de kan ses her indtil omkring den15. april.
Kronhjortene taber deres gevir fra marts til april og dåhjortene fra april til juni.
De tabte gevirer tilhører Naturstyrelsen og vi sørger for at de bliver indsamlet. De bliver solgt til udsmykning og bruges i forbindelse med naturvejledningsarrangementer, hvor der fremstilles smykker af dem.
For at få dyrene at se, uden at skræmme dem, er det nødvendigt at man opholder sig på stier og veje i passende afstand. Hvis man forsøger at gå efter dem, flygter de og man får ingen god oplevelse.