Dyrehaven sept-nov kronhjort

Haderslev Tunneldal - Telefonguiden

Denne telefonguide dækker Haderslev Tunneldal. Nedenstående historie fortælles med udgangspunkt i piktogrammet der står i Haderslev Dyrehave.

Der lever to hjortearter i dyrehaven. Ca. 200 dådyr med pletter og omkring 20 store krondyr.

20 ender kronhjort i Dyrehaven. Foto Wilhelm L. Fabricius
20 ender kronhjort i Dyrehaven. Foto Wilhelm L. Fabricius

Når sommeren går på hæld, ændrer flere ting sig i krondyrenes udseende og opførsel.
I august måned bliver deres gevir færdigudviklet og blodforsyningen til huden på geviret stopper. Kronhjorten gnider huden af mod små træer og buske og geviret ”hænger” i laser.
I slutningen af september starter krondyrenes parringstid, der kaldes for brunst.
Hundyrene søger hen til den stærkeste hjort, der brøler meget i brunstperioden i september /oktober og forsvarer sit harem – en såkaldt brunstrudel – mod andre hjorte.
Kronhjorten bader i en blanding af urin og mudder i brunstperioden i små sølehuller. Det giver hjorten en sødlig, moskusagtig lugt.
Hundyrene er kun i brunst et eneste døgn, hvor hjorten parrer sig mange gange med hunnen.
De øvrige hjorte ses ofte i nærheden af brunstrudlen. I ly af mørket prøver de at nærme sig, for at udfordre hjorten og stjæle nogle af hans hunner. Som regel bliver de jaget bort, men hvis hjortene er nogenlunde lige stærke, kan de komme i egentlig kamp, hvor man kan høre en høj klang når gevirerne støder sammen.
I brunstperioden er kronhjorten i næsten uafbrud bevægelse og den kan tabe helt op til 30- 40 kg i vægt.
Når hunnerne er parrede, går de drægtige i ca. 8 måneder, indtil de nye kalve bliver født sidst i maj og først i juni.
I september og oktober skifter krondyrene den rødlige sommerpels ud med en rødbrun vinterpels, der er varmere og kraftigere med længere, luftfyldte hår.

Hvis man vil have den helt specielle oplevelse, at se krondyrene i brunst i den smukke, efterårsfarvede dyrehave, er det vigtigt at man ikke prøver at forfølge dem. Det eneste der sker, er at de flygter. Hold god afstand og bliv på stier og veje.