Dyrehaven sept.-november dåvildt

Haderslev Tunneldal - Telefonguiden

Denne telefonguide dækker Haderslev Tunneldal. Nedenstående historie fortælles med udgangspunkt i piktogrammet der står i Haderslev Dyrehave.

Der lever to hjortearter i dyrehaven. Ca. 200 plettede dådyr og omkring 20 store krondyr.

Når sommeren går på hæld, skifter dådyrene farve fra brun til grå. I dyrehaven findes der, som noget specielt, enkelte dyr som er hvide og nogle der er næsten sorte.
Dyrene taber deres skovlformede gevir med sprosser hvert år. Herefter vokser et nyt ud, der som regel er lidt større end det gamle. I september måned er geviret færdigudviklet. Huden på geviret mister blodforsyningen og dåhjorten gnider huden af mod små træer og buske.
Dådyrene parrer sig fra midten af oktober til midt i november. Denne periode kaldes for brunsttiden.

Stridende dådyr. Foto Wilhelm L. Fabricius
Stridende dådyr i Dyrehaven. Foto Wilhelm L. Fabricius

Det er spændende at besøge dyrehaven i brunsttiden, hvor man især om morgenen og aftenen kan høre de ophidsede dåhjorte udstøde en speciel, stødvis rallen.
Hundyrene søger til brunstpladserne, hvor dåhjortene har deres sølehuller, hvor de bader i en blanding af jord og urin. Dåhjorten holder sammen på brunstflokken af hundyr ved at jage dem tilbage, hvis de forlader pladsen. Hvis andre dåhjorte nærmer sig pladsen, bliver de jaget væk af pladshjorten. Det er sjældent, at det kommer til direkte kampe mellem hjortene; men det sker af og til i dyrehaven, hvor man kan høre den specielle klang af gevirerne der støder sammen.
Hundyrene er kun i brunst et enkelt døgn hvert år og derfor sørger hjortene for at parre sig med hunnerne mange gange i løbet af det døgn – det tager hårdt på kræfterne!
Brunsthjorten taber sig meget i brunstperioden – 15-20 kg er ikke usædvanligt og derfor bliver dåvildtet fodret fra begyndelsen af november, så de magre hjorte kan klare sig igennem vinteren.
Efter parringen går hunnerne drægtige ca. 8 måneder inden de føder de nye dåkalve omkring den 1. juli året efter.

Hvis man vil have den helt specielle oplevelse at se dådyrene i brunst i den smukke efterårsfarvede dyrehave er det vigtigt at man ikke prøver at forfølge dem. Det eneste der sker, er at de flygter. Hold god afstand og bliv på stier og veje.