Hindemade - maj

Haderslev Tunneldal - Telefonguiden

Denne telefonguide dækker Haderslev Tunneldal. Nedenstående historie fortælles med udgangspunkt i piktogrammet der står i Pamhule Skov.

Næsten hver dag kommer en ny trækfugl til landet. Langs Hindemajs bredder kan man nu høre rør-sangeren. Den skurende, rytmiske stemme er let at kende [Lyd, først i baggrunden, derefter lidt uden stemme over: rørsanger]. En anden almindelig fuglestemme er nattergalen. Den lille brune drosselfugl synger som regel i pilekrattet mellem Hindemaj og Haderslev Dam. De fleste år er der kun en enkelt, andre år to. [Lyd af nattergal]

En af Pamhule Skovs stille beboere er hvepsevågen. Den ligner en musvåge meget på afstand, men den lever helt anderledes. Hvepsevågen æder æg og larver af jordboende hvepse og bier. Med sine kraftige fødder graver den insekternes reder ud. De rasende insekter angriber den naturligvis, men den er godt beskyttet mod stik. Den er kommet trækkende fra Afrika og ses fra sidst i maj måned.

I det lave vand langs Hindemajs bredder kan man nu høre nogle gevaldige plask. Det er fisken bra-sen, der er kommet ind for at gyde. Nogle af fiskene er mere end en halv meter lange. Brasen er meget almindelig i Hindemaj, Haderslev Dam og Møllestrømmen. Her i maj lægger hver hun op mod 300.000 æg, der klækker i løbet af en uge. Ungerne lever af plankton mens de voksne fisk går langs bunden og suger forskellige smådyr op.

Løvfrø på brombærblade. Foto Irmelin Müller.
Løvfrø på brombærblade. Foto Irmelin Müller.

Om natten kan man høre den lille grønne løvfrø kvække. Dens krop er ikke større end en 5-krone, men den kan lave rigtig meget larm. Et godt sted at lytte til den er ved vandhullet ved Hindemajs sydøstlige ende, hvor skovvejene krydser hinanden. [Lyd: Løvfrø kvækker – husk, ikke alt for vold-som!] Løvfrøen var tidligere meget sjælden i Danmark, men efter en storstilet indsats med at grave nye vandhuller, er bestanden blevet større og arten er nu uden for fare. Særligt i det østlige Sønder-jylland er den blevet ganske talrig.