Hindemade - september

Haderslev Tunneldal - Telefonguiden

Denne telefonguide dækker Haderslev Tunneldal. Nedenstående historie fortælles med udgangspunkt i piktogrammet der står i Pamhule Skov.

Havørne hun over Hindemade. Foto Wilhelm L. Fabricius.
Havørne hun. Foto Wilhelm L. Fabricius.

Havørne lægger tit vejen forbi Hindemaj i september. Ungfugle strejfer omkring de første 3-4 år af deres liv, på jagt efter svømmefugle og større fisk. Her ved Hindemaj er der sikkert også ungfugle fra de to par, der yngler øst for Haderslev. De gamle fugle tager også den lange tur fra reden ved fjorden og ind til Hindemaj for at jage grågæs, skarver og ænder. Så snart ørnenes kæmpesilhuet viser sig på himlen, er der vild panik blandt svømmefuglene. De sidste flokke af unge småfugle som munk og musvit følger i hælene på de trætte forældrefugle. Over skoven viser sig de første skruer af musvåger på træk mod syd.

Nogle eftermiddage og aftner samles tusinder af svaler over vandfladen. Et virvar af fugle, der krydser ind og ud mellem hinaden og skifter retning i halsbrækkende manøvrer. De jager flyvende insekter inden trækket går mod syd.

Der er spindelvæv alle vegne. Hundredetusinder af små og store edderkopper spinder hver dag spind ud, der fanger duggen. Det giver skoven og urtebevoksningerne et magisk skær, når lyset falder på dem. Der er mange slags edderkopper og mange slags spind. Hver edderkop fanger et vist antal byttedyr og de mange spind vidner om hvilken rigdom af liv, der er nu hvor efteråret begynder. Alle har formeret sig og alle skal forberede sig på vinteren, hvad enten der er ved at overleve den eller ved at sikre næste generation, før man selv dør.

Skoven er endnu grøn, men bær og frugter modnes, kurvblomsternes frø slipper og svæver væk i vinden som små faldskærme. Endnu er der mange blomster, også arter der først begynder at blomstre nu. På de områder, hvor skoven er åben efter stormfald eller hugst gror brombærrene flittigt og de lækre bær modnes i løbet af september. Mange gør holdt og spiser af dem, eller tager med hjem til et glas syltetøj. Når du alligevel er der, så læg mærke til, hvor mange forskellige insekter og edderkopper, der lever i de uigennemtrængelige brombærkrat.