6. Halkær Voldsted

Halkær Voldsted er en såkalt herregårdsplads. Det stammer fra den seneste del af middelalderen og den efterfølgende renæssance (1400-1600-tallet). Herregårdspladserne er karakteriseret ved en firesidet banke med gårdens beboelseshuse omkranset af en voldgrav. Avlsbygningerne har ligget på det faste land ved siden af banken. Den omgivende voldgrav skulle signalere status og magt, mere end at have forsvarsmæssigt betydning.
Halkær Voldsteds oprindelige form og alder kendes ikke præcist. Muligvis har voldstedet oprindeligt mindet om Heregård, der ligger ca. to km mod syd, nu midt i Halkær Sø. Heregård er dateret til kort efter 1363 og bestod af bygninger opført i træ på en lav firesidet banke med en omgivende palisander af træstammer. 1300-tallet var en urolig periode, hvor der landet over blev anlagt talrige tilfugtsborge i vejsomt og sumpet terræn.
Halkærs hovedbygninger på borgbanken blev revet ned i 1800-tallet, og gårdens nye stuehus blev opført ved avlsbygningerne umiddelbart vest for voldstedet. Ved nedrivningen af det seneste stuehus blev der fundet genbrugte materialer fra borgbankens trefløjede anlæg, bl.a. store røde teglsten (munkesten) og 63 kvadersten af granit, oprindeligt fremstillet i 1100-1200-tallet til en kirke.
Voldstedet benyttes nu som primitiv overnatningsplads med shelters.