Skovsyre giver pift i salatskålen
I bunden af Halskov Vænge vokser masser af skovsyre. Plantens blade ligner kløverblade. Om foråret får den hvide blomster med violette årer. Skovsyre kan bruges i salat. Men du skal ikke bruge for meget. Planten indeholder oxalsyre, som kan være giftig i større mængder. Skovsyre har i gamle dage været brugt til pletrensning og som lægeurt til behandling af blister i munden.
Ulslev Strand og Havlykke Strand
Ved strandene ved Ulslev og Havlykke kan du udforske havbundens planter. Havvandet ved Falsters kyst er mindre salt end f.eks. vandet i Kattegat. Det begrænser antallet af arter, der trives her. I tangbunkerne på stranden kan du finde typiske planter som blæretang og ålegræs.
Blæretang kan spises, hvis det høstes i frisk tilstand ude i vandet. De yderste skud er bedst. Når de blancheres kort i kogende vand, skifter de farve til lysegrøn. Skuddene kan bruges i salater og smager godt sammen med avocado. Blæretang er en brunalge og typisk ved Falsters østkyst. På grund af vandets lave saltindhold mangler den her sine karakteristiske luftblærer. Løvet er kraftigt, fladt og gaffeldelt. Planten bliver 30-40 cm høj.
Udforsk havets enge med snorkel
Ålegræs er en blomsterplante, og bælterne med ålegræs kaldes ofte ”havets enge”. Her lever et væld af fisk, fiskeyngel og smådyr som tangnål og tangsnarre. Er du en god svømmer, kan du med snorkel svømme ud til ålegræsset og udforske den fascinerende verden under vandet. Bedst er det mellem store sten, som der er mange af ved kysten ved Havlykke.
Planterne ved Havlykke
Smalbladet klokke er blevet lidt af en sjældenhed i den vilde danske natur. Men ved Havlykke viser den sine fine blå blomster.
På stranden vokser filtet hestehov, som er ret sjælden. Den har fået sit navn på grund af bladenes form, der kan minde om aftrykket fra en hestehov. Du kan også finde alm. sodaurt og strandsennep.
Lupinparken
I området mellem digerne ved kysten vokser alm. sankthansurt med tykke, vandholdige blade og gulgrønne blomster. I sensommeren tiltrækker blomsterne sommerfugle.
Læs mere om planter på Naturbasen.dk