17. Corselitze og H.C. Andersen
Store dele af Østfalster tilhører den velgørende institution Det Classenske Fideicommis. Institutionen har hovedsæde på godset Corselitze. Navnet har slaviske rødder og betyder ”stedet hvor Chotels folk boede”. Stednavne som Tillitse, Kuditse og Kramnitse, som alle ligger på Lolland, har samme oprindelse. De er kommet hertil med venderne i 1100-tallet.
Corselitze var i 1600- og 1700-tallet en kongelig avlsgård. I 1766 blev den solgt på auktion, og få år senere kom godset i Johan Frederik Classens eje. Den norskfødte Classen (1725-92) var en af Danmarks første store industrimænd og lagde med sin våbenfabrik grunden til byen Frederiksværk. Han døde barnløs og havde kort forinden bestemt, at hans enorme formue skulle tilfalde en stiftelse. Stiftelsen kaldes Det Classenske Fideicommis og fungerer den dag i dag. Overskuddet går til at støtte uddannelse, videnskab og som hjælp til dårligt stillede. Det Classenske Fideicommis har sit hovedsæde på Corselitze. Parken er åben for publikum.
H.C. Andersen besøgte Falster flere gange. Under sine ophold boede han på Corselitze. I august 1850 besøgte han Halskov Vænge, som gjorde et stærkt indtryk på ham. Efter besøget skrev Andersen i sin dagbog: ”Efter Frokost kjørt ud til Halskov Vænge, hvor der i en lille Skov voxer først unge, slanke Ege med smaa, bladfulde Grene op ad stammen. Længere inde staar underligt knudrede Ege og Bøge. Her er Grave og Tingsteder.”
Læs mere om Corselitze på corselitze.dk