Planter
Harte Skov er en særdeles varieret skov med mange arter af både løv- og nåletræer og med dejlige lysåbne områder ind imellem. I de brede skovbryn vokser tjørn, hyld, røn, æble, hassel, gyvel, slåen, spidsløn, tørst m.fl.
På grund af jordbundsforholdene er der på de flade, sandede arealer især nåletræer, hvor sitkagran, rødgran, douglas og lærk klarer sig fint. På skråningerne trives bøg, eg, lind, ahorn og fuglekirsebær. Mangfoldigheden gør Harte Skov mere modstandsdygtig over for vind og sygdomme.
Jordbunden var de første år plaget af ukrudt, der stammer fra tiden som mark og hegn. Men nu former der sig en rigtig skovbund med skovurter og små blomster som skovviol, skovstjerne, majblomst, skovsyre, korsknap og en del arter i gøgeurte-familien.
Sådan laver man en skov
Træerne står stadig i meget lige rækker. De er plantet med maskine, fordi det er billigst, når man skal plante flere hundrede tusinde træer. Der skal plantes 3-4000 træer pr. hektar. De lige rækker gør det også muligt at luge med maskiner mellem træerne, så de ikke bliver kvalt af markens ukrudt i deres første, spæde leveår.
Det er ikke helt enkelt at få især bøgetræer til at vokse op fra bar mark. For at nyplantede træer som eg, bøg og ædelgran kan vokse sig store, benyttes en række mere hurtigt voksende træer – såkaldte ammetræer – der skaber et godt mikroklima. Typiske ammetræer i Harte Skov er rødel, poppel, birk og lærk, der alle er med til at tvinge ege- og bøgetræer til at følge med op i lyset. En del af ammetræerne fældes og bruges til flis og brænde, når de blivende træer har overlevet de første, svære år.
Der bliver løbende tyndet ud blandt træerne, så skoven får et mere naturligt udseende. Nogle steder går træer også ud af sig selv og skaber mere luft i rækkerne.
