Året rundt i Haunstrup Brunkulslejer

Forår

Isen forsvinder fra søerne, og støvsugeren kan igen suge okkergrøden op af reaktionsbassinerne for at forhindre okkerudfældning i de omkringliggende vandløb. Ved daggry og skumringstid er rådyrene aktive og bevæger sig på græsarealerne for at lede efter føde. De første rålam er kommet til verden omkring 1. maj. Den første tid efterlader råen sine lam i et krat eller lignende, og hun vender kun tilbage, når lammene skal die.

Sommer

På en vandretur i området kan besøgende rådyrene smæle. Gennem hele foråret har bukkene afmærket deres territorier ved at feje på buske og træer. Ræven er ved at få sin flotte røde pels. I skumringen og – primært – om natten jager den sin føde, der overvejende består af mus. Rovdyret snupper fra tid til anden også en hare fra områdets store bestand.

Efterår

Skoven skifter langsomt farve fra grøn til gul og rød – samme farve som rævens nu fuldt udvoksede pels. Rævens unger er nu klar til at forlade gruppens trygge rammer. Nogle gange bliver enkelte bliver tilbage i området for at hjælpe med at opfostre næste års kuld. Utallige skovsnepper ankommer til Haunstrup Brunkulslejer. I den bløde jord leder fuglene efter insekter og orme.

 

Vinter

Sneen ligger tykt over Haunstrup Brunkulslejer, dæmper den alle lyde. For at spare på energien ligger rådyrene det meste af dagen i skjul og tygger drøv. Haren derimod er fyldt med energi. Allerede i februar føder hunnen sit første kuld unger. Så langt fremme er ræven endnu ikke. Her finder parringen sted i januar-februar, og i løbet af foråret føder hunnen et kuld på 4-8 hvalpe.

 


Mere om Haunstrup Brunkulslejer:

Kort med seværdigheder Aktiviteter Dyr og planter Historie Praktisk