Vandreruter

Der er tre afmærkede vandreruter ved Haunstrup Brunkulslejer.

Korteste rute er afmærket med blåt. Den er 1½ kilometer lang. Den røde rute er 3 kilometer, mens den gule rute er 4 kilometer lang. Området omkring Haunstrup Brunkulslejer er meget kuperet. Derfor er vandreruterne – specielt den blå rute – svært tilgængelig for gangbesværede og kørestolsbrugere.

7. Skovlegeplads

Ved den nordligste parkeringsplads på Tofthøjvej ligger en lille skovlegeplads med gynger og grillplads. Her bølger bakkerne, mens de omkringliggende skovbryn indbyder til gemmeleg og tagfat.

8. Bålpladser og overnatningsmuligheder

I det nordvestligste hjørne af Haunstrup Brunkulslejer ligger en primitiv lejrplads. Generelt er det tilladt at overnatte i telt over alt i området. Du skal bare huske på reglen: 3-2-1. Det vil sige højst tre personer i hvert telt, maksimum to telte og kun en overnatning på samme sted. Du skal selvfølgelig også rydde op dig selv.

Åben ild er ikke tilladt i Haunstrup Brunkulsleje med undtagelse af de steder, der er specielt indrettet til enten bål- eller grillplads.

Se bål og overnatningsmuligheder på udinaturen.dk.  http://www.udinaturen.dk/

Mountainbike

I bakkerne i Haunstrup Brunkulslejer er anlagt flere udfordrende mountainbikeruter. Ruterne går gennem et varieret og kuperet terræn, hvor benmusklerne virkelig får lov til at smage mælkesyren. Flere steder på ruterne kører rytterne på udfordrende singletrack, hvor teknikken på cyklen virkelig skal være i top.

Ruterne er afmærkede. På et oversigtskort ved legepladsen kan du se det omtrentlige forløb samt hvor du kan komme af og på ruten fra offentlige veje og parkeringspladser. Ruten er afmærket så, den kun kan køres i en retning. Der kan opstå farlige situationer, hvis du ikke overholder dette.

I skovene må du cykle på alle offentlige stier og skovveje. Derimod må du ikke cykle i skovbunden og ned ad skrænterne eller på diger og gravhøje. Vis hensyn, når du cykler i skoven. Sæt farten ned, når du passerer andre skovgæster, og vær sikker på, at de har opdaget dig. Husk, at al færdsel og cykling foregår på eget ansvar. Såfremt du ønsker at benytte ruten til organiseret cykelløb, skal du søge tilladelse hos Naturstyrelsen Vestjylland.

Jagt

En enkelt gang om året afholder Naturstyrelsen en nyjægerjagt – hvor folk, der har erhvervet jagttegn i løbet af det seneste år, bliver inviteret med. Man jager småvildt.

Ridning

Der er ingen afmærkede ridestier i Haunstrup Brunkulslejer, men du må gerne ride på vejene i plantagen. Der må også rides i skovbunden – dog ikke i områder med nye planter og unge træer.

Læs mere om ridning

Gå tur med hunden

Hunde er velkomne i Haunstrup Brunkulslejer – så længe de er i snor. Skal hunden løbe frit, skal det være i hundeskoven ved Tanderupkærvej.

Haunstrup Golfklub

Trænger du til at slappe af med – endnu – en gåtur, kan du hoppe ind i bilen i brunkulslejet og køre mod nord. Et par kilometer nord for Haunstrup by ligger Haunstrup Golfklub. Banen har 18 huller, der varierer i sværhedsgrad – lige fra ”det-er-næsten-for-nemt” til ”puha-det-er-svært”. Manglende DGU-kort er ingen hindring.

Læs mere om golfklubben på deres hjemmeside

Skjern Å i kano

Skjern Å er Danmarks tredjelængste og mest vandrige å. Om sommeren er vandmængden cirka 15 m3 pr. sekund, mens den om vinteren ligger på omkring 22 m3 pr sekunder. Under særlige forhold kan åen transportere indtil 200 m3 vand pr. sekund.

I 1960’erne blev åen rettet ud – blandt andet af hensyn til landbruget. Det fik uheldige konsekvenser for naturen og miljøet, hvorfor åen i 1990’erne fik sit naturlige forløb tilbage.

Flere steder ved Skjern Å kan interesserede leje kanoer eller sætte sin egen i vandet. Og turen er pengene værd. Specielt udløbet i Ringkøbing Fjord er spændende. Udmundingen er Danmarks eneste floddelta.

Læs mere om Skjern Å på hvidesande.dk

Skjern Å med fiskestang

Dagene, hvor okkerforureningen af Haunstrup Brunkulslejer ødelagde fiskeriet i Skjern Å, er for længst forbi. I dag trives fiskene i Danmarks mest vandrige å-system. Ikke mindst Skjern Å-laksen, der kan veje over tyve kilo.

Laksen har været i åen siden seneste istid for 10.000 år siden, og den er den eneste oprindelige stamme af vildtlevende laks i Danmark og store dele af Europa.

For de fiskeinteresserede er det muligt at købe en guidet tur til Skjern Å. Guiden kan hjælpe med alt fra gode fiskesteder til undervisning i laksen.

Husk du skal indløse fiskekort for at fiske på strækningerne i Skjern Å.


Mere om Haunstrup Brunkulslejer:

Kort med seværdigheder Dyr og planter Året rundt Historie Praktisk