3. Bobakkerne / Bogården / Mindesten Boeslægten

Bobakkerne
Hvis du ikke er bange for en vandretur, der sine steder får pulsen lidt i vejret på grund af stigningerne, må du ikke snyde dig selv for den cirka 2 kilometer lange vandretur gennem Bobakkerne. Vandreruten udgår fra parkeringspladsen, som du møder, så snart du har krydset vejdæmningen. Udsigten, som vandreruten byder på, er ganske enkelt et postkort værdigt, uanset hvilken årstid du vælger at lægge turen forbi. Hvis du har energien til det, kan du også vælge at bestige Helnæs’ højeste punkt, den 29 meter høje Galgebakke, som vandreruten fører dig forbi. Vender du blikket væk fra udsigten og ser mod jorden, byder Bobakkerne på et væld af forskellige planter som fx Bredbladet Timian og Bakketidsel. Ved parkeringspladsen er der opstillet toilet samt borde-bænkesæt, så den medbragte frokost kan nydes her.
Bogården
Der har været mennesker på Helnæs i århundreder, og det bakkede landskab Bobakkerne på Helnæs’ nordlige del, har fået navn efter Bogården, der stadig eksisterer den dag i dag.
Historiebøgerne fortæller, at Peder Hansen Bomand i 1546 fik en del af Hagenskov gods’ jord på den nordlige del af Helnæs i fæste. Den 20. juni 1546 fik Bomand Kong Christian den 3.s bekræftelse af fæstemålet, og samtidig blev Bomand ansat som Hagenskovs foged over Helnæs og blev udnævnt som tilsynsførende over skovene på Helnæs.
Peder Hansen Bomand var egentlig slotsfoged på Hagenskov gods’, der var ejet af lensmand Reinholdt von Heydersdorf. Men da lensmanden afgår ved døden i 1544 gifter enken sig med Jens Nielsen Rotfeldt, som dermed overtager Hagenskov. Om det var Rotfeldt, der ville af med sin slotsfoged, eller om det var Bomand selv, der ville væk, vides ikke i dag. Men faktum er, at Bomand i stedet bliver skovfoged. Peder Hansen Bomand ryddede derfor et skovareal og opførte sin gård Langørsbo, der siden skiftede navn til Bogården. Lige over for gården kan man i dag se en mindesten, som Boslægten har opsat.
Mindesten Boeslægten
Ved p-pladsen i Bobakkerne kan man studere en mindesten, der er rejst af Boesamfundet. Stenen er rejst til ære for de flittige bønder af Boeslægten. Slægten er efterkommere efter Peder Hansen Bomand, der i midten af 1500-tallet var Hagenskov Gods’ foged over Helnæs. I 1546 byggede fogeden gården Langørsbo, der senere skiftede navn til Bogården. Stenen blev fundet i 2010 nedgravet under pløjelaget lidt nord for Bogården i ageren på østsiden af vejen. Stenens riller er sandsynligvis forsøg på at kløve den med kiler. Et borehul afslører, at stenen har været forsøgt sprængt med sortkrudt. Men forsøgene mislykkes. Stenen var for stor til at fjerne fra marken med heste og stenslæde, så bonden ved Bogården valgte i stedet at grave den ned.