Fugleliv
I de nyeste områder af Himmerigskov (6 på kortet) er der forsøg med at skabe en naturlig tilgroning af skoven. Her er der ikke plantet træer, de skal komme af sig selv. Træer som ahorn og birk har små lette frø, som spredes med vinden, og de dukker hurtigt op af sig selv. Men andre træarter er afhængige af fugle og dyr, der kan sprede bær, frø og nødder. Fuglene er med til at plante skov ved at klatte og tabe frugter og bær. De gemmer også depoter af agern, som måske bliver glemt, spirer og bliver til nye store træer.
Det er en langsommelig proces – især hvis der også kommer bid fra rådyr og harer. Eller der er for langt til gode frøkilder. Frø og nødder kan også have svært ved at få jordkontakt og spire, hvis græsser har nået at etablere sig og dækker jorden.
For at speede processen op med naturlig tilgroning, eksperimenteres der med at bruge fuglene som skovarbejdere. Der er valgt et område med en lille sø og gamle træer og buske, hvor fugle og dyr kan finde føde og skjul. Og der er plantet ”skovøer” af træer og buske, som giver bær og nødder, som mange fuglearter elsker at spise. Skovøerne kan også fungere som rasteplads og give mulighed for bygning af reder. Og sidst – men ikke mindst – er der sat et foderbræt op på toppen af bakken fyldt med frø, bær og nødder, som fuglene gerne må sprede i området. Som en del af forsøget er der plantet en blomsterblanding af dagpragtstjerne, almindelig kællingetand, vild gulerod, gul snerre, kornblomst, hvid okseøje, kornvalmue, farvegåseurt, brunelle, alm. bibernelle, slangehoved, rødkløver blåhat og cikorie.
Forsøgene med at påvirke den naturlige tilgroning er en del af et PhD projekt på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.