Året rundt i Hjermind Skov Kjællinghøl

Forår

Bøgetræerne og skovens andre løvtræer springer ud, og i bunden af bøgeskoven pibler de hvide anemoner frem. Skoven bliver til et kor af fuglesang fra bogfinken og andre småfugle.

I maj begynder de første rådyr at få lam. Hvis du skulle finde et rålam i skovbunden, er det vigtigt at lade det være. Det er ikke forladt, og man kan risikere, at moderen skubber det fra sig, hvis det lugter af menneske.

Sidst på foråret er et godt tidspunkt at plukke porse til den hjemmelavede snaps, og Brundmosen er et af de bedste steder i skoven til det.

Sommer

I Hjermind Skov kan man om sommeren opleve noget, som ellers er forbeholdt villahaver – nemlig blomstrende rododendronbuske. Buskene finder du ved Sorte Kilde.

Om sommeren vil man med lidt held kunne se rådyr gå rundt med én-to lam, og sommermånederne er i det hele taget årstid for dyreunger. Det er også muligt at støde på rævehvalpe i skoven.

Selv om man ikke ser nogen dyr, vil man rundt omkring i skoven finde spor efter dem. Når rådyret har smidt sin opsats i løbet af efteråret, vokser der en ny frem. Når den er færdigudvokset, fejer rådyret opsatsen mod små træer for at fjerne den fløjlsagtige hud, basten, som dækker opsatsen. Derfor vil man sommeren igennem kunne se små træer, der er skrællet for bark på grund af fejningen. 

Efterår

Et af de dyr i skoven, som er nemmest at få øje på, er nok egernet. Og kan man ikke få øje på egernet, kan man ofte finde spor efter det. Kig efter grantræer med store grene, hvor egernet vil kunne sidde i fred for duehøgen – hvis der har siddet et egern og spist, vil der ofte ligge en samling af spiste kogler nedenunder.

Der er også fasaner i skoven, og særligt på Kjællinghøl er der mulighed for at se og høre den iøjnefaldende fasankok. 

Vinter

Om vinteren vil man kunne opleve det såkaldte mejsetog, som er små flokke af 10-20 mejser, musvitter og andre småfugle, der flyver gennem skoven på jagt efter mad. De spiser forskellige ting og er derfor ikke konkurrenter, og i flok er de bedre beskyttet mod rovfugle. Om vinteren kan man se en stor trækfugl nordfra, nemlig fjeldvågen, som også kaldes vintermusvåge eller loddenbenet musvåge på grund af dens fjerklædte ben. Den vil oftest kunne ses i det åbne landskab på Kjællinghøl.


Mere om Hjermind Skov Kjællinghøl:

Kort med seværdigheder Aktiviteter Dyr og planter Historie Praktisk