Kødædende vibefedt
På Hønsehals strandenge kan du også finde andre spændende planter. Bl.a. tvebo baldrian, eng-troldlurt, knoldet mjødurt og vibefedt.
Vibefedt er en af Danmarks få kødædende planter. Planten med de smukke violetblå blomster lever delvis af insekter, som den fanger på bladene, der er stærkt klæbrige. Slimen på bladene fastholder insekterne, som opløses og optages af planten.
To unge skove
Inde i skoven er det løvtræerne, der dominerer. Sådan har det ikke altid været. Da staten overtog Hønsehals Skov og Bognæs Skov på Tuse Næs i 1983-84, var der flest nåletræer i skovene bortset fra nogle mindre beplantninger af bøg, eg, el og ær samt popler, der typisk havde markeret skel mellem tidligere jordlodder.
Skoven er nemlig ikke ældre end fra slutningen af 1800-tallet. Inden da var det landbrugsjord og strandenge. Da staten overtog skovene, var mange træer fældet af storme, og derfor er der plantet meget ny skov – fortrinsvis løvskov. Endnu kan du se nogle af de over 100 år gamle beplantinger med eg og bøg, og fx ud til lejrpladsen i Bognæs Skov vokser der meget store og flotte 100 år gamle eksemplarer af østrigsk fyr.
I Hønsehals er visse områder erklæret naturskov. Det betyder, at træerne får lov til at dø og falde af sig selv til stor glæde for bl.a. svampe og insekter. Desuden betyder overgangen til naturnær skovdrift, at skoven i langt højere grad får lov til at så og passe sig selv. Det betyder mere undervegetation. Man taler om en skov i flere etager i stedet for de mere traditionelle søjlehaller med bøgetræer.
Den sydlige del af Hønsehals Skov er i dag såkaldt græsningsskov med lysåbne områder. På engene og i dele af skoven græsser kreaturer i sommermånederne. De har stor betydning for naturplejen.
Masser af bær
I skoven vil du finde masser af bær. Der er kirsebær, brombær og hindbær. Og ved den gamle tjenestejord i Bognæs Skov på Tuse Næs, kan du finde gamle frugttræer, der har hørt til skovfogedens have.
Dertil kommer masser af krat med slåen, fuglekirsebær, benved, hvidtjørn, kvalkved og hyld. I Bognæs skov vokser der også druehyld. Druehyld giver associationer til hekse, og stenen i de røde bær i klaser er da også giftige, så det er bedst at holde sig væk fra dem. Til gengæld ser de godt ud, og fuglene er glade for at spise dem.
Stjernebold i Bognæs
Både Hønsehals Skov og Bognæs Skov på Tuse Næs er gode steder at gå på svampejagt. Her kan du finde masser af spiselige rørhatte. Og i Bognæs Skov kan du være heldig at støde på en meget speciel svamp. Det er stjernebold.
Der findes flere underarter, men kødet stjernebold er den mest almindelige. Som ung ligner den et stort brunligt tulipanløg. Men når løget sprækker folder svampen sig ud som en stjerne, og selve kernen – der indeholder sporer – kommer til syne. Tunge regndråber er nok til, at beholderen spyer sporer ud som en lille vulkan. Stjernebolden er et sjældent syn, og den kan ikke spises.